TURIJN - Vooraf beschouwde Moniek Kleinsman haar deelname aan de Olympische Winterspelen als een hoogtepunt in haar carrière. Met twee teleurstellende optredens verspeelde de schaatsster uit Bentelo echter twee medaillekansen voor Oranje en verliet ze als schlemiel de Oval Lingotto. "Dit is rot voor het team. Dit is rot voor mij", sprak ze schuldbewust.


Gretha Smit sleurt aan kop

Drie dagen nadat medaillekandidate Gretha Smit haar startbewijs op de vijf kilometer was kwijtgeraakt (omdat Kleinsman op de 3000 meter niet bij de beste zestien eindigde), was de DSB-rijdster er in grote mate verantwoordelijk voor dat Oranje ook op de ploegachtervolging een olympische plak verspeelde.

Tempo

In de voorronde kon Kleinsman het tempo van Renate Groenewold en Smit niet volgen, waardoor de Oranjebrigade slechts op een vierde plek eindigde. De formatie werd zodoende vroegtijdig gekoppeld aan titelfavoriet Duitsland, wiens B-team zich in de slotrit naar plek vijf schaatste. Met de sterkste formatie op de baan (met Friesinger en Pechstein) ging Oranje inderdaad onderuit. Toernooi voorbij.

Roulette

Bondscoach Ab Krook meende achteraf geen fout te hebben gemaakt door Kleinsman op te stellen. Hij vergeleek het systeem bij de ploegachtervolging met een roulette. Wanneer je in de voorronde in de eerste paren schaatst, kun je nooit uitsluiten een sterke opponent te treffen. "Eigenlijk had Moniek nòg slechter moeten rijden. Dan hadden we Duitsland ontlopen." Krook ging echter voorbij aan het feit dat Nederland dan was gekoppeld aan de sterke Canadezen of Russinnen.

Kleinsman zelf kon met moeite haar ogen droog houden. Met een bedeesde stem keek ze terug op de race. "Renate en Gretha reden heel goed vandaag. Je moet dan op zijn minst volgen, maar zelfs dat lukte niet. Ik blies me heel snel op. Het leek alsof mijn benen drie keer zo groot waren."

Hetzelfde was Kleinsman al overkomen op de 3000 meter. Toch had ze niet overwogen om zich terug te trekken voor de ploegachtervolging. "Op de trainingen ging het namelijk wel goed", verdedigde ze zich. "Als ik me slecht had gevoeld, was ik niet van start gegaan."

Groenewold

Haar ploeggenotes konden met moeite hun boosheid verbergen. Groenewold vertelde dat ze vooraf haar twijfels had geuit over Kleinsman. "Ik vond dat ze vanochtend in de training niet goed reed", aldus de tweevoudig winnares van het olympisch zilver. "Tja, een podiumplek was reëel. Achteraf bezien hadden we misschien meteen met ons sterkste team moeten rijden."

Daarmee gaf Groenewold aan eerder bondscoach Krook iets te verwijten dan Kleinsman: "We kunnen Moniek niets kwalijk nemen, want zij heeft alles gegeven. Ik vind dat je haar niet moet aanvallen. Ze heeft al genoeg over zich heen gekregen."

Zo voelde de hoofdpersoon dat ook. Na haar belabberde optreden op de drie kilometer, kreeg de DSB-schaatsster al links en rechts wat verwijten te horen. Na de ploegachtervolging zal die kritiek nog aanzwellen. Kleinsman: "Dit is iets wat pijn doet."