TURIJN - Voor shorttracker Niels Kerstholt zijn de Winterspelen voorbij. De 22-jarige Utrechter zocht daarvoor woensdag na zijn diskwalificatie in de heat van de 1000 meter de oorzaak bij zichzelf. "Ik had er gewoon sneller voorbij moeten gaan."


"Ik was gewoon niet goed genoeg"

Kerstholt, eerder elfde op de 1500, snelde op het rechte stuk langs Mikhail Rajine. Het leek te lukken, maar de Rus gooide op het laatste moment nog een handje tegen het achterste van de Nederlander. "Hij was er naar op zoek. Zo proberen sommigen het te redden. Ik zou dat niet zo doen."

Beter worden

Toch klaagde de olympisch debutant niet. "Ik was gewoon niet goed genoeg. Dat was de oorzaak van mijn uitschakeling. Het is mijn taak om er voor te zorgen dat ik niet afhankelijk ben van dit soort zaken. Ik moet gewoon nog beter worden. Dat is mijn volgende doel."

Misschien gokte Kerstholt ook verkeerd. "Wellicht had ik die Rus nog een ronde met rust moeten laten, om vervolgens in de bocht buitenom te gaan. Waarschijnlijk was ik daartoe wel in staat geweest. Ik wilde het er niet op laten aankomen, omdat ik dacht dat het zo ook wel zou lukken."

Hoog eindigen

Zijn eerste Olympische Spelen beschouwt hij zeker niet als mislukt. "Ik was hier om te laten zien dat ik het kan. Dat ik in staat ben heel hoog te eindigen. Ik denk dat ik in dat opzicht een goede stap heb gemaakt. Het had kunnen lukken, maar dan moet het wel meezitten. Dat zat het niet. Met iets meer ervaring was me waarschijnlijk meer gelukt."

Hij was de periode in Turijn vooral bezig met presteren. Niet echt met de Spelen. "In ben hier niet om het mee te maken, maar ik ben bezig met beter worden in mijn sport. Daar gaat het me om. Ik wil de wereldtop verslaan. Dit hier is een wedstrijd waarop dat kan. Maar op een wereldtitelstrijd kan dat net zo goed. Dat is ook het volgende wat ik graag wil gaan proberen."