HILVERSUM/TURIJN - Onverwacht grote aantrekkingskracht van rechtstreekse beelden van de Olympische Winterspelen op de internetpagina van de NOS jagen de omroep op kosten. Het vooraf vastgestelde budget voor het project (35.000 euro) blijkt veel te mager, verklaarde directeur G. Dielessen woensdag.

Op piekmomenten kijken 15.000 mensen naar de zes kanalen met rechtstreekse sportwedstrijden. Maandag ging het computersysteem door het grote aantal bezoekers plat. Noodgedwongen verruimde de NOS de bandbreedte en werd de beeldkwaliteit beperkt.

Onderhandeling

De NOS is in onderhandeling met de European Broadcasting Union (EBU) over de verruiming van de bandbreedte en beeldkwaliteit tegen een redelijke prijs. De STER is geattendeerd op het succes om de kijkcijfers met reclamespotjes te gelde te maken.

In de eerste week van de Spelen in Turijn werden 1,5 miljoen live streams opgevraagd door 450.000 mensen, becijferde de NOS. Opmerkelijk is dat 70 procent van de bezoekers kiest voor het digitale kanaal met dezelfde uitzending als op Nederland 2. Waarschijnlijk zijn dat mensen die in de middag op kantoor afstemmen op de schaatswedstrijden.

Succes

"De extra kosten zijn geen reden om het project te stoppen. We zijn erg blij met dit succes", verklaarde Dielessen. Ook bij grote, naderende sportevenementen zoals het WK Voetbal wil de NOS (rechtstreeks) gaan uitzenden op televisie, radio én internet.