CESANA PARIOL - Al drie keer hebben ze hem woensdag verwijderd van een hoge stellage voor cameramensen. Skeletonner Peter van Wees maakt zich er niet druk om. De delegatie van Nieuw-Zeeland heeft een pas voor hem geregeld waardoor hij tijdens de Winterspelen de trainingen van het skeleton op de voet kan volgen.

Voor de deelnemers uit Nieuw-Zeeland, Libanon, Letland en Zuid-Korea legt hij alle oefensessies op de bobbaan van Cesana Pariol met de videocamera vast. "Toch op de Winterspelen", grijnst hij woensdagochtend.

Zelf

Van Wees lukte het dit seizoen niet aan de zware Nederlandse eisen voor deelname in Turijn te voldoen. Hij haalde slechts een halve nominatie binnen. "De regels zijn nu eenmaal zo. Dat ik hier nu toch aan de baan sta, heb ik aan mijn eigen contacten te danken. Ik heb vier jaar alles zelf moeten doen en dan lukt dit me ook wel", zegt de Groninger zonder een spoor van ironie. De teleurstelling van de gemiste kwalificatie heeft Van Wees inmiddels wel verwerkt.

Belachelijk

De Amerikaanse Lea Ann Parsley, die de Nederlander bij de laatste wereldbekerwedstrijden begeleidde, snapt er in Cesana Pariol nog steeds niets van dat Van Wees niet aan de Winterspelen mag meedoen. "Hij heeft afgelopen seizoen veel progressie gemaakt. Belachelijk", zegt de winnares van olympisch zilver bij het skeleton in Salt Lake City over de strenge kwalificatie-eisen in Nederland. "Op deze manier krijg je een sport nooit van de grond."

Schaatsen

Van Wees heeft zo zijn eigen ideeën over de eisen van sportkoepel NOCNSF. "NOCNSF heeft me alleen de laatste maanden als topsporter serieus genomen. Als de sportkoepel de doelstelling om bij de toptien van de wereld te behoren wil handhaven, zullen ze echt naar andere wintersporten moeten gaan kijken. Bij het schaatsen is Nederland de voorsprong in de afgelopen jaren kwijtgeraakt. Dan moet je om je heen kijken waar een slag te maken valt."

Investeren

Volgens Van Wees biedt skeleton Nederland een uitgelezen mogelijkheid om over vier jaar in Vancouver een olympische medaille binnen te halen. "Vooral bij de vrouwen. Kijk naar Australië. Dat land heeft binnen veertien maanden Michelle Steele opgeleid. Die behaalde dit seizoen vier keer een plaats bij de beste tien in een wereldbekerwedstrijd, eindigde zelfs een keer als vierde. Ze is de eerste skeletonner die namens Australië aan de Winterspelen deelneemt. Je moet dus durven investeren in mensen en sporten", zegt Van Wees met een knipoog naar NOCNSF.