TURIJN - Ook "the day after" kon Marianne Timmer zich nog maar moeilijk neerleggen bij haar diskwalificatie op de 500 meter van de Winterspelen. "Ik ben echt in m'n hart geraakt", zei de kampioene, die olympische- en wereldtitels in haar bezit heeft.

Twee keer eerder was Timmer uit de wedstrijd gezet wegens een valse start. "Vorig jaar in Harbin, door een misverstand met een Chinees die verder geen woord over de grens sprak. Verder nog een keertje toen ik veertien was. Dat is het dan."

Ze heeft ook geen verleden met ander stuntwerk. Timmer, tweevoudig olympische kampioene van Nagano (1998), voormalig wereldkampioene sprint, valt niet en al helemaal niet op belangrijke momenten. Ze wisselt op de juiste wijze van baan en komt nooit vogelpoep tegen. "Dan ineens dit. Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven."

Achteraf

Natuurlijk, ze had niet moeten bewegen bij de tweede start. Dat weet ze zelf ook wel. "Achteraf had ik het beter anders kunnen doen. Maar ja, dat is achteraf. Aan de andere kant zeg ik: helemaal stilstaan kan niemand. Vergeet niet dat je lichaam op het punt staat te exploderen. Als ik op deze manier word teruggefloten kunnen ze iedereen wel terugfluiten. Dat is wat me zo dwars zit."

Haar hele voorbereiding spookte door Timmers hoofd, nadat ze dinsdag aangeslagen het atletendorp had bereikt. "Twee jaar lang hebben alle trainingen in het teken van dit moment gestaan. Ik ben al die zomers echt niet voor m'n lol zwetend de berg opgefietst om me voor te bereiden. Dan zie je in de verte de top en dan moet je nog zo'n eind. Geloof me, er zijn leukere dingen."

Regels

In het olympisch toernooi gelden andere regels. De hele startprocedure duurt veel langer dan normaal, de start op zich ook. "Normaal stap ik zes ritten voor ik aan de beurt ben bij de 500 meter het ijs op, nu pas drie. Dan heb ik nog tijd genoeg voor de laatste warming-up. Alles is anders en we proberen ons er niet aan te ergeren. Maar ik vraag me wel af waarom het allemaal zo moet. Het lijkt me niet in het belang van de atleten."

Nu is het een kwestie van de negatieve energie wegzetten en aan positieve dingen denken. Zondag is de kilometer, met Marianne Timmer. Ze zal de emoties omzetten in agressie op het ijs, voorspelde coach Jac Orie. Timmer lacht: "Klinkt mooi, agressie. We zullen zien. Ik ga er gewoon voor. Vanaf nu concentreer ik me op de kilometer." Vanavond nog even tv kijken, naar de andere Timmer met AZ in Sevilla. "Nu moet Henk het maar doen."