SESTRIERE - De emoties spatten van haar gezicht. Bijna 33 jaar, aan het einde van een lange, succesvolle loopbaan greep Michaela Dorfmeister woensdag op de skipiste van het bewolkte San Sicario eindelijk olympisch goud. "Van de stress heb ik twee dagen niet kunnen slapen, maar de jacht op deze medaille heeft me de laatste jaren op de been gehouden", zei de Oostenrijkse routinier na haar zege op de afdaling.


"Dit is het moment waar ik jaren op heb gewacht"

Dorfmeister had al een volle prijzenkast met twee wereldtitels, 26 wereldbekerzeges en eindzeges in de diverse wereldbekerklassementen. Olympisch goud ontbrak echter nog. Ze was er in Nagano, acht jaar geleden, al een keer heel dicht bij. De Amerikaanse Picabo Street beroofde haar destijds op de super-G met 0,01 seconde van die plak.

Emoties

Woensdag volgde een emotionele ontlading. Grote tranen rolden over haar wangen. Dorfmeister kondigde deze winter haar afscheid aan. Zestien seizoenen maakte ze deel uit van het skicircuit, waarin ze geenszins een saaie was. De wilde haardos, die de afgelopen jaren alle kleuren van de regenboog heeft gehad, was haar handelskenmerk. De ratten Cindy en Columbus waren jarenlang haar trouwe metgezellen tijdens de wedstrijden over de hele wereld.

Dorfi

'Dorfi', zoals ze in eigen land liefkozend wordt genoemd, slaagde woensdag waar eerder haar landgenoten Michael Walchhofer en Benjamin Raich op de skipistes in Sestriere faalden. Het eerste Oostenrijkse skigoud op de twintigste Winterspelen werd jubelend ontvangen. Zeker omdat het Alpenland op de afdaling bij de vrouwen al zo lang op olympisch goud zat te wachten. Annemarie Moser-Pröll was de laatste in Lake Placid, 26 jaar geleden.

Vorig jaar maakte Dorfmeister in Bormio nog een dramatisch WK mee. Ze faalde op de reuzenslalom, de afdaling en super-G. In geen van de races haalde ze de finish. Dorfmeister herstelde zich daarvan dit seizoen met drie wereldbekerzeges en de eerste plaats in de wereldbekerklassementen van de afdaling en de super-G.

Kostelic

Met de Kroatische Janica Kostelic, in 2005 goed voor drie wereldtitels, was ze de favoriete voor de race van woensdag.

Kostelic meldde zich echter af wegens een te hoge hartslag. Nu bleef de Oostenrijkse de verrassende Zwitserse Martina Schild, kleindochter van de eerste olympisch kampioene op de afdaling Hedy Schlunegger (1948), en de Zweedse Anja Pärson voor.

Overweldigend

"Dit is overweldigend", sprak de skiester geëmotioneerd na haar zege in San Sicario. "Eindelijk", zuchtte ze. "Dit is het moment waar ik jaren op heb gewacht." Dat het Oostenrijkse volkslied werd overschreeuwd door de harde tonen van de olympia-song van Turijn kon haar pret niet drukken. "Ik kan me rustig op een nieuw leven gaan voorbereiden."