TURIJN - De vierde dag van de Olympische Winterspelen leverde de Verenigde Staten de vijfde gouden plak op. Dat gebeurde bij de alpineskiërs waar Ted Ligety volkomen onverwacht de beste was op het onderdeel combinatie. Hij maakte dankbaar gebruik van diskwalificaties van landgenoot en favoriet Miller en de Oostenrijker Raich.

Miller

De combinatie kende een dramatisch verloop. Miller, leider na de afdaling, leek met een riante voorsprong uit de eerste slalomrun te komen, totdat tv-beelden aantoonden dat hij een poortje had gemist. "Ik heb het niet gemerkt, maar als het zo is, dan is het zo", reageerde de extraverte Amerikaanse levensgenieter.

Raich

Door zijn uitvallen begon Raich als klassementsleider aan de laatste run, maar ook de Oostenrijkse topfavoriet ging in de fout. Daarmee was de weg naar de hoogste tree van het podium vrij voor Ligety, die op de afdaling slechts de 32e tijd had laten klokken.

Ligety

Op de slalom was hij superieur, verrassend was het hoe dan ook: Ligety (21) had nog geen enkele grote zege achter zijn naam. "Het is jammer voor Bode, ik had hem er graag bij gehad op het podium." De andere medailles gingen naar de Kroaat Kostelic (zilver) en de Oostenrijker Schönfelder.