AMSTERDAM - Duizendsten van een seconden maken het verschil tussen goud, zilver of brons. Bij het rodelen raast de deelnemer liggend op zijn rug en met de voeten vooruit, naar beneden. De ijsbaan van Cesana Pariol is het strijdtoneel voor de bobslee-, rodel- en skeletonwedstijden.


Foto: La Presse | Dubbelteams bestaan bijna altijd uit twee mannen, maar het mogen ook een man en een vrouw of twee vrouwen zijn

Rodelen heet in de internationale sportwereld 'luge', afgeleid van het Franse woord voor slee. Uit het oogpunt van aerodynamica liggen rodelaars zo plat mogelijk op hun rug in hun slee. Er wordt gestuurd met stuurriemen of door drukuitoefening van de benen en verplaatsing van het gewicht.

Om de weerstand van de wind zoveel mogelijk te reduceren draagt de rodelaar een speciaal aerodynamisch pak en hebben de rodelschoenen een puntvorm. Er kunnen snelheden worden gehaald tot 120 kilometer per uur.

Competitie

De rodelcompetitie bestaat uit drie disciplines: mannen, vrouwen en dubbels. Dubbelteams bestaan bijna altijd uit twee mannen, maar het mogen ook een man en een vrouw of twee vrouwen zijn. De winnaar op de individuele nummers bij de mannen en de vrouwen is degene met de snelste totaaltijd na vier afdalingen. De baan is dezelfde als bij het skeleton en bobsleeën, alleen starten de rodelaars vanaf een ander punt. De dubbelwedstrijd telt twee runs op dezelfde dag.

Rodelaars dragen handschoenen met spikes op de vingertoppen. Daarmee zijn ze een handig hulpmiddel bij de start om met peddelbewegingen snelheid te maken. Daarnaast draagt de rodelaar een aerodynamische helm met transparant vizier.


Foto: La Presse |

Historie

Het principe van een slee werd waarschijnlijk al gebruikt bij de bouw van de piramides om stenen te verplaatsen, maar dan over zand in plaats van ijs en sneeuw. Het woord 'rodel' duikt voor het eerst op in een boek uit 1532. Het sportieve begin is van rond 1880, toen in Zwitserland sleebanen werden gebouwd, waarop wedstrijden werden gehouden.

Op een congres in het weinig besneeuwde Athene werd in 1954 besloten om het rodelen toe te laten op de Winterspelen. Pas tien jaar later, in 1964, was het olympische debuut van deze sport.

Agenda

Voor een volledig overzicht klik op het wedstrijdschema.