TURIJN - De Nederlandse delegatie dient geen protest in tegen de diswalificatie van Marianne Timmer op de 500 meter van de Winterspelen. "Dat heeft geen enkele zin", zei Jac Orie, haar coach.


"Klote! Ontzettend jammer."

Televisiebeelden maakten duidelijk dat er geen sprake was van een valse start, toen de schaatssters de eerste keer werden teruggeschoten. Orie: "Maar de tweede keer bewoog ze. Dan houdt het op. Ik heb met Ab Krook (bondscoach) overlegd, maar die wist zeker dat er niets meer aan te doen is."

Volgens Orie was de tweevoudig olympisch kampioene van Nagano 1998 zwaar aangeslagen. "Dat lijkt me ook logisch. Maar ik ben er zeker van dat ze er voor de 1000 meter sterker uitkomt. Ze zet haar emoties om in agressie op het ijs."

Verprutst

Wel denkt de coach dat Timmer met de misser op de 500 een medaille-kans heeft verprutst. "Ik denk dat ze in staat was hier een 38,4/38,5 neer te zetten. Dan doe je gewoon mee. Maar ze heeft ervaring zat. Ze zal dit voor de volgende afstand verwerken. Je er nu nog druk om maken heeft geen enkele zin meer."