PREGELATO - De Zweedse langlaufers hebben dinsdag twee gouden medailles behaald. Bij het olympische debuut van het onderdeel teamsprint behaalden zowel de mannen als de vrouwen een eerste plaats.

Het waren voor Zweden de eerste medailles van de winterspelen in Turijn en nog eens bijzondere ook. Bij het langlaufen hadden de vrouwen sinds 1968 niets meer gewonnen; bij de mannen was dat in 1988 voor het laatst gebeurd.

De vrouwen Anna Dahlberg en Lina Andersson hadden de primeur. Ze versloegen in de eerste finale van de dag Canada en Finland in een tijd van 16.36,9. De Canadese vrouwen volgden binnen een seconde.

Finland had bijna 2,5 seconden meer nodig om de 6,6 kilometer in klassieke stijl af te leggen. Het favoriete Noorwegen, met drievoudig wereldkampioene Marit Björgen, kwam als vierde over de streep.

Ook bij de mannen zegevierden de Zweden. Een harde klap voor Noorwegen dat genoegen moest nemen met het zilver. Rusland eindigde als derde en pakte het brons. Het duo Thobias Frederiksson en Björn Lind wonnen na een sterk laatste stuk. Zij legden de afstand van 7,8 kilometer (zes keer 1,3 km) af in 17.02,9. De Noren volgden op slechts zestiende van een seconde. Rusland had 2,5 seconden achterstand.