TURIJN - De favorieten Tatjana Totmjanina en Maksim Marinin hebben maandagavond bij de Olympische Spelen in Turijn het paarrijden gewonnen. Het Russische tweetal verzamelde na de korte en de vrije kür in totaal 204.48 punten. Dat bracht ze het eerste goud bij het kunstrijden, met een straatlengte voorsprong op de nummers twee en drie.

Totmjanina en Marinin zijn de regerende wereldkampioenen bij het paarrijden. Vier jaar geleden bij de Spelen in Salt Lake City misten ze met de vierde plaats net een medaille.

China

Het zilver was voor het Chinese echtpaar Dan en Hao Zhang met 189.73 punten. Dat succes sleepten ze uit het vuur, want de 20-jarige Dan kwam tijdens de vrije kür na een sprong ongelukkig op het ijs terecht en blesseerde zich aan het linkerbeen. Het duo onderbrak hun wedstrijd vijf minuten en keerde daarna terug op het ijs en maakte de kür af, aangemoedigd door het publiek.

Ook het brons ging naar een Chinees koppel, Xue Shen en Hongbo Zhao. Dit duo wist 186.91 punten bijeen te rijden, een fractie meer dan het volgende Chinese paar, dat als vierde eindigde.

Jury

Totmjanina en Marinin vormen het eerste koppel dat onder de nieuwe jurering bij het kunstrijden een olympische titel in de wacht sleept. Vier jaar geleden in Salt Lake City brak een rel uit nadat de Russen Beresjnaja en Sichoeralidse goud kregen, ten koste van de Canadezen Sale en Pelletier.

Later kreeg het Candese duo alsnog goud toegekend. Tegelijk werd het Franse jurylid Marie le Gougne geschorst. De voorzitter van de internationale schaatsfederatie ISU, de Italiaan Cinquanta, beloofde destijds een nieuwe, meer betrouwbare vorm van jurering in te voeren.