TURIJN - Een acrobate op skilatten, die één keer de Winterspelen wilde meemaken. Het olympische avontuur van snowboardster Cheryl Maas eindigde maandag in Bardonecchia met stuiterpartijen op haar gat in de finale van de halfpipe. Haar goede gevoel was er niet door aangetast.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maas bereikte door een spectaculaire run in de ochtenduren met prachtige cijfers de eindstrijd. "Dat goede gevoel van een afgemaakte run blijft overeind. Ik heb er echt van genoten", zei de pas 21-jarige Brabantse over haar dag in de schijnwerpers.

Geld verdienen

Maas heeft niet veel op met de topsportwereld en alle aandacht er omheen. De regeltjes, het prestatiegerichte, de in haar ogen overdreven belangstelling van de media: het komt de Udense allemaal iets te geforceerd over. Liever kiest ze voor de commerciële wereld van het snowboarden, waarin ze haar geld verdient met het maken van reclamefilms en foto-opdrachten.

Chillen

Een wereld waarin fun, chillen, de woorden vet en cool en af en toe een avond goed stappen voorop staat. Vrijheid en lol maken met vrienden gaat bij haar ver boven het leven in het strakke keurslijf van een topsporter. "Maar ik wilde zelf graag een keer aan de Winterspelen deelnemen. Het was een mooie ervaring", zei ze maandag na haar elfde plaats.

Een alley-oop, de backside air, een Haakon flip of een Corkscrew, afgewisseld met een fakie of een Nollie: het zijn de krankzinnige namen van sprongen tijdens de olympische discipline halfpipe. Een onderdeel dat in Nederland nauwelijks tot de verbeelding spreekt en door Maas even in de picture is gezet. "Mijn aanwezigheid is misschien wel goed geweest voor het Nederlandse snowboarden."

Debuut

Dat de 21-jarige Udense maandag haar debuut maakte op de Olympische Winterspelen in Turijn, was al opmerkelijk. Een paar maanden geleden kende amper iemand haar in Nederland. Maas meldde zich in de zomer bij de Nederlandse Skivereniging, waar ze ooit in het programma voor talentontwikkeling zat, met de vraag wat ze moest doen om Turijn te halen. Aan het lacherige antwoord op het bondsbureau wil nu niemand meer herinnerd worden.

Haar interesse was gewekt door de Noorse Kjersti Buaas, die maandag met het brons voorkwam dat de Amerikaanse vrouwen de eerste drie plaatsen bezetten. "Ze vertelde hoe leuk het in Salt Lake City was. Ik wilde het ook wel proberen. Voor één keer."

Kwalificatie-eisen

Maas meldde zich op eigen kosten in Zuid-Amerika voor de eerste wereldbekerwedstrijd en slaagde er tijdens het vervolgtraject in aan de kwalificatie-eisen van sportkoepel NOCNSF. Iedereen keek op en vroeg zich af waar Maas ineens vandaan kwam.

"Ik ben nu even een echte sporter. Ik loop de hele dag in een trainingspak", gaf ze in Bardonecchia aan wat er nu was veranderd in haar leven. Op weg naar de Winterspelen raakte ze verward door alle aandacht en de halve en hele onwaarheden over haar levensstijl. Ze moest aan alles wennen. "Het was een zware tijd", zei ze in de dagen voor haar wedstrijd. Die liep maandagochtend echter op rolletjes.

Maas koos op muziek van 2 Unlimited voor een gecompliceerde run, met onderdelen die nauwelijks door de vrouwen worden gebruikt. Alles liep goed. "Een geweldige ervaring. Ik had graag in de finale ook nog een run goed afgemaakt." Met op de achtergrond 'Boom, boom, boom' van de Venga Boys knalde ze direct bij de 'Frontside Rodeo 7' op haar gat.

De tweede run verliep identiek. Ze keek er niet minder vrolijk door. "Misschien dat ik me een paar maanden voor de Winterspelen van Vancouver in 2010 weer meld. Voorlopig ga ik weer de dingen doen die ik echt leuk vind. Plezier maken dus, weg uit het circus."