TURIJN - Gretha Smit komt mogelijk toch nog in actie tijdens de Olympische Winterspelen. De schaatsster van Telfort, die zondag een startbewijs op de vijf kilometer misliep wegens de tegenvallende prestatie van Moniek Kleinsman op de 3000 meter, staat voor de ploegenachtervolging op de voorlopige lijst van bondscoach Ab Krook.

"De kans is groot dat Gretha erbij zit", gaf Krook maandag aan. "Maar dan moet ik wel 100 procent zeker weten dat haar kop goed staat."

Tegenslag

De klap is keihard aangekomen. Een dag nadat Gretha Smit haar olympisch startbewijs op de vijf kilometer was kwijtgeraakt, stond ze als een dood vogeltje op het ijs. Zoveel tegenslag in één seizoen is zelfs voor de broodnuchtere Rouveense teveel: "Ik voel me beroerd", zei Smit met tranen in haar ogen.

Bekkenblessure

De schaatsster van Telfort werd deze zomer geveld door een hardnekkige bekkenblessure, waardoor ze de start van het seizoen miste. Maandenlang hield Smit zich maar met één ding bezig: Revalideren. Puur op wilskracht geraakte ze fit voor het olympisch kwalificatietoernooi waar de 30-jarige rijdster zich op het nippertje plaatste voor Turijn.

"Ik wist dat - wanneer je je als derde kwalificeert - er een kleine kans bestaat dat je niet mag meedoen. Maar daar hield ik geen rekening mee", vertelde Smit. Omdat Moniek Kleinsman op de 3000 meter niet bij de beste zestien eindigde (zeventiende) moest Oranje een startbewijs inleveren. "Het was geen goede rit van Moniek", merkte Smit, die samen met teamgenoten Jan Bos en Stefan Groothuis in het olympisch dorp voor de televisie zat. "Maar ik kan Moniek niets verwijten. Ze heeft haar best gedaan."

Drama

Nu Smit naast het startticket heeft gegrepen, is het drama rond de Telfort-schaatsster compleet. Sinds haar 'zilveren' optreden in Salt Lake City kende de voormalig bloemenverkoopster alleen maar tegenslag. Dat begon al tijdens de festiviteiten in het Holland House. Temidden van een hossende menigte ging 'Salt Lake Smitty' - die op de vijf kilometer zilver won - onderuit en scheurde daarbij haar voorste kruisband totaal af. Het duurde negen maanden alvorens de Rouveense op het ijs verscheen.

In het seizoen daarop miste ze het EK en WK allround door een rugblessure. Schaatsjaar 2005/2006 werd voor Smit vooral gekenmerkt door een valpartij tijdens een training in Collalbo. De pupil van coach Ingrid Paul liep daarbij een zware hersenschudding op, waardoor ze de rest van het seizoen niet fit was. Pas afgelopen mei was de schaatsster met lange adem daarvan volledig hersteld.

Skeelertraining

Na enkele maanden pijnvrij te hebben getraind, smakte de Telfort-kopvrouw weer tegen de grond, ditmaal gedurende een skeelertraining in Wolvega. De daarbij opgelopen bekkenblessure sleepte zich maandenlang voort en kostte haar uiteindelijk een startbewijs op de olympische vijf kilometer.

"Gretha heeft zich de tering geknokt", sprak een zwaar teleurgestelde Paul. "Op de vijf kilometer hoort ze er gewoon bij." Smit kan dat alleen maar beamen. "Ik weet dat ik sinds het olympisch kwalificatietoernooi een heel stuk beter ben geworden. Ik baal verschrikkelijk. Dat is een heel grote teleurstelling."