TURIJN - Liesbeth Mau-Asam heeft haar olympisch debuut niet met een succesje kunnen opfleuren. De 23-jarige shorttrackster uit Woubrugge bleef zondagavond in de eerste ronde van de 500 meter steken. Mau-Asam eindigde in haar serie als derde en laatste. De eerste twee plaatsten zich voor de volgende ronde die woensdag wordt afgewerkt.

Mau-Asam kwalificeerde zich onlangs op de Europese titelstrijd in Polen voor de Winterspelen. Ze toonde op het EK vormbehoud op de 500 meter. Ze komt in Turijn ook nog op de 1000 en 1500 meter uit.

Dat laatste dankt Mau-Asam aan sportkoepel NOCNSF. Die besloot de door Nederland binnengehaalde startplaatsen op de twee kwalificatietoernooien toch in te vullen. Mau-Asam had op de andere afstanden niet voldaan aan de kwalificatie-eisen. Als NOCNSF haar niet had ingeschreven voor de overige afstanden was het olympisch avontuur voor Mau-Asam, de vriendin van Cees Juffermans, zondag na zo'n 45 seconden voorbij geweest.

Pech

"Ik had pech met de loting. De nummer twee van de Europese titelstrijd en de nummer drie van de wereldbekerfinale geven je nu niet het gevoel dat het een makkelijke avond gaat worden."

Daarnaast startte ze aan de buitenkant. Op de kortste afstand is dat een groot nadeel. Passeren is dan bijna onmogelijk. "De 500 meter is eigenlijk een loterij", zei ze over haar eerste olympische bijdrage. Ik vond het geweldig om het stadion binnen te komen. Ik ben niet teleurgesteld. Ik wist dat het moeilijk zou worden."

Kerstholt

Niels Kerstholt is zondag in Turijn als elfde geëindigd op de olympische 1500 meter. De shorttracker eindigde in de b-finale als vijfde. De race werd gewonnen door de Canadees Turcotte. Kerstholt is een debutant op de Olympische Winterspelen.