Schaatshistoricus Marnix Koolhaas is weer eens bezig geweest. Fijn, want dan komen we weer wat meer te weten over onze nationale schaatsgeschiedenis. In dit geval over Sjoukje Dijkstra, de eerste Nederlandse sporter ooit met goud op de Winterspelen.

Elke zondag is op Radio 1 het historische programma OVT van de VPRO. Er was een tijd dat Koolhaas dit presenteerde, maar tegenwoordig maakt hij vooral documentaires. Als het kan over schaatsen, alhoewel hij breder is geïnteresseerd. Dit keer echter dook hij volop in de Winterspelen – en terecht!

De site van de VPRO meldt over zijn laatste bijdrage: ‘Vanaf het einde van de jaren vijftig zorgde het schaatsduo Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel voor een kortstondige kunstrijkoorts in ons land. De populariteit dankte het duo aan de opkomst van de televisie als nieuw massamedium. Wie nog geen tv had keek bij buren of in de etalages van tv-winkels naar de sprongen en pirouettes van Sjoukje & Joan.

‘Na de Europese titel van Sjoukje in 1960 koos Joan voor een profcarrière bij de Wiener IJsrevue. Sjoukje beleefde haar hoogtepunt bij de Winterspelen in 1964, toen zij voor Nederland de eerste gouden medaille bij Olympische Winterspelen behaalde.’

Titel van de documentaire: Sjoukje & Joan: het verhaal van een nationale schaatskoorts én het verhaal van een unieke vriendschap.

Om te luisteren of om Polygoon-beelden van Dijkstra uit 1959 te zien, doet men klik. Voor foto’s van de schaatsdiva met onder andere twee olifanten surft de belangstellende hier naar toe.