TURIJN - Marianne Timmer heeft ruim twee jaar op verkeerd materiaal geschaatst. De voormalig wereldkampioene sprint ontdekte dat pas twee weken geleden toen ze van schaatsfabrikant Viking een paar 'dunne' buizen kreeg.

"Toevallig kwam ik er achter dat die ijzers liefst twee centimeter langer waren dan mijn oude paar", schreef Timmer in haar column in De Telegraaf. "Kortom, een verschil van dag en nacht. Toen ik dat zag, schrok ik me echt wild. Mijn maag draaide een kwartslag om."

Schuld

De rijdster van de Postcode Loterij-formatie heeft met haar lengte (1.74m) maat 37 buizen nodig, maar kreeg door Viking telkens standaardbuizen maat 36 geleverd. "Uiteraard heb ik zelf schuld", bekende Timmer. "Ik had de lengte moeten controleren."

Energie

Aangezien de geboren Sappemeerse toch van materiaal moest veranderen, heeft ze ook de 'dunne' ijzers onder haar schoenen gemonteerd. Timmer verwacht echter meer effect van de langere buizen: "Die langere ijzers geven meer rust in mijn slag. Als je in je glijfase meer rust hebt, kost dat minder energie.

Mijn coach Jac Orie zag direct het verschil in mijn manier van rijden. Ik ben dus blij dat ik nog net voor de Spelen erachter ben gekomen."

Timmer komt dinsdag voor het eerst in actie wanneer de 500 meter op het programma staat. Ze schaatst ook nog de 1000 meter.