TURIJN - Anton Geesink is na de eerste dagen van de Winterspelen onder de indruk van de Italiaanse organisatie. "Vooral de wijze waarop de zaak is beveiligd vind ik indrukwekkend."

Het Nederlandse IOC-lid is hoofd-toezichthouder bij de sportaccommodaties. De afzonderlijke leden rapporteren dagelijks aan hem over het verloop van de wedstrijden.

Knap

"Wat ik zo knap vind", zegt Geesink, "is dat de zaak perfect is afgeschermd, zonder dat het tot irritaties leidt. Alle veiligheidscontroles verlopen in een ontspannen sfeer. Dat komt omdat men gebruikt maakt van de modernste technieken en zeer veel preventief werk heeft verricht."

Op de sportaccommodaties verloopt alles goed volgens Geesink, al stoort hij zich enigszins aan het gedrag van de uiteenlopende politici. "Die denken dat ze maar binnen kunnen komen vallen op momenten dat het hen uitkomt en dat er dan altijd een mooie plaats vrij is. Maar zo werkt het natuurlijk niet. De zaak moet wel controleerbaar blijven."

In Turijn zei Geesink opnieuw achter initiatieven te staan de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Hij zal dat standpunt ook uitdragen tijdens een door NOCNSF georganiseerde bijeenkomst over het onderwerp. Als bekend onderzoekt de sportkoepel de optie.

"Ik heb altijd gezegd het een goed idee te vinden, als maar op de juiste wijze met de bonden wordt gecommuniceerd. Over de financiële haalbaarheid en het brede draagvlak mogen anderen zich uitspreken, daar ga ik niet over. Binnen het IOC heb ik het idee nog niet aan de orde gesteld. Daar leeft een evenement dat over 22 jaar moet plaatsvinden natuurlijk nog niet."