TURIJN - Kroonprins Willem-Alexander heeft Sven Kramer zaterdagavond voor een uitbundige massa in het Holland Heineken Huis in Turijn gehuldigd. Hij deed dat nadat de Nederlandse schaatser op de 5000 meter de zilveren medaille had gewonnen.


"Veel landen hebben nog niks, maar wij hebben zilver. Geweldig!"

"Er zijn op deze eerste dag twaalf prijzen verdeeld en wij hebben er een van. Dat is geweldig", zei de prins, in de stad aanwezig vanwege zijn functie in het IOC. "Dit is heel belangrijk.

Veel landen hebben nog niks, maar wij hebben zilver. Geweldig!" De officiële medaille krijgt Kramer pas zondagavond, op Medal Plaza in hartje Turijn. Een uit de kluiten gewassen nep-exemplaar kwam 'crowdsurfend' over de massa van ruim 2500 mensen richting de sporter. Dat prins overhandigde het 'eremetaal'. "Ik ben IOC-lid, dus ik mag dat doen."

Vergaderen

Willem-Alexander had zich de afgelopen dagen als IOC-lid beziggehouden met vergaderen. "Als ik dan nu zie wat er op deze eerste echte sportdag allemaal gebeurt, dan weet je waar je het voor doet. Het gaat om de wedstrijden, het gaat om de atleten, het gaat om de Spelen", zei hij.

Wegens zijn drukke programma van de komende dagen - hij rijdt ook nog de 1500, 10.000 en ploegachtervolging - bleef Kramer maar kort bij de feestelijkheden. "Maar als ik al deze mensen zie, begint het zilver aardig op goud te lijken."

Loting

Het goud ging overigens naar Chad Hedrick. Desondanks prees de prins de drie Nederlandse deelnemers. "Bijvoorbeeld met de loting zat niet alles mee, maar ik vind dat iedereen het fantastisch heeft gedaan." Onder toeziend oog van prinses Maxima zong de kroonprins het "We are the Champions" uit volle borst mee.