TURIJN - Carl Verheijen baalde verschrikkelijk na afloop van de 5000 meter. De Leusdenaar leek te worden beloond met brons, maar zag tot zijn afgrijzen dat in de laatste rit Enrico Fabris 0,59 seconde onder zijn tijd dook. "De loting kost me een medaille", meende Verheijen.

Van de favorieten moest de TVM-schaatser - samen met ploeggenoot Sven Kramer - als eerste op het ijs. In de voorgaande tien ritten vielen de eindtijden flink tegen, waardoor Verheijen geen serieuze richttijd had. "Jongens als Fabris en Hedrick wisten langer wat op dit ijs mogelijk was", sprak de nummer vier. "Wanneer je de tijd van je concurrenten weet, kan je toch net even iets harder. Dat scheelt misschien een paar tienden."

Fabris

Thuisfavoriet Fabris profiteerde optimaal van de gunstige loting, maar schaatste ook simpelweg een uitstekende race. De Italiaan reed lange tijd boven de doorkomsttijden van Verheijen en plaatste in de slotfase een versnelling die hem brons opleverde.

Verheijen viel van het podium en dat deed zeer. "Die vierde plaats is gewoon een kutplek om op te eindigen", sprak de stayer onomwonden. "Hier zal ik nog wel twee dagen van balen."

De Jong

Bob de Jong eindigde twee plaatsen lager dan zijn TVM-collega, maar zijn humeur was beduidend beter. De Leimuidenaar rekende eindelijk af met zijn belabberd optreden bij de Spelen van Salt Lake City. Daar eindigde hij totaal ontredderd als dertigste op de 5000 meter. "Ik heb vandaag mijn kop goed weten te houden", luidde dan ook het commentaar van De Jong. "Je weet dat Hedrick heel hard opent, maar ik heb me niet gek laten maken."

De schaatser van Telfort vertrekt maandag naar Collalbo waar hij zich gaat voorbereiden op de 10 kilometer van 24 februari.