TURIJN - NOCNSF is woedend over een enkele uren voor de start van de 5000 meter bij het langebaan schaatsen doorgevoerde wijziging in het dweilschema. Dit zou zwaar in het nadeel zijn van de Nederlandse kanshebbers Sven Kramer en Carl Verheijen. Er is een officiële klacht ingediend bij het IOC en de ISU, de overkoepelende schaatsorganisatie.

Aanvankelijk was er één dweilpauze gepland, halverwege het schema van veertien ritten. Nu komen er twee onderbrekingen, na de vijfde- en tiende rit. Kramer en Verheijen starten nu onmiddellijk na de tweede dweil. In verband met het water op de baan wordt dat gezien als een groot nadeel.

Gemanipuleerd

Sportdirecteur Marcel Sturkenboom van de sportkoepel en bondscoach Ab Krook meldden zich vervolgens onmiddellijk bij de hoogste instanties. Theo Fledderus, algemeen directeur NOCNSF: "We kunnen niet hardop zeggen dat er is gemanipuleerd. Daarvoor hebben we geen bewijs. De organisatie baseert zich op de indeling van de televisie-uitzending. Dat klinkt ons vreemd in de oren."

Krook noemde de ingreep eveneens onbegrijpelijk. "Het is heel vreemd. We rijden op een overdekte baan en dan is één dweil het beste voor het ijs. Gezien de omstandigheden in Turijn is deze ingreep helemaal niet nodig. Wij zijn absoluut niet blij."

Fabris

Enrico Fabris, de Italiaanse kanshebber, start in de veertiende rit. Hij zou daarom het meest baat kunnen hebben bij de ingreep.

Saillaint is dat Chad Hedrick zich recentelijk bij een indoorwedstrijd aan tijdrekken schuldig maakte, om het ijs na een dweilpauze de kans te geven wat op te vriezen. De Amerikaan sneed zich zelfs opzettelijk met een ijzer in de vinger.

NOCNSF is niet bijzonder optimistisch over de kans van succes bij het protest. Fledderus: "Het zal moeilijk zijn de zaak nu weer om te gooien. Desondanks doen we ons best."