TURIJN - Met een lijf vol adrenaline stapte Moniek Kleinsman vrijdagavond het Stadio Olimpico binnen. De DSB-rijdster genoot intens van de openingsceremonie van de 20ste Winterspelen. "Dit geeft zo'n gaaf gevoel", reageerde de inwoonster van Wolvega.

Van de langebaanschaatsers die dit weekeinde in actie komen, was alleen Kleinsman present. Terwijl Sven Kramer, Carl Verheijen, Bob de Jong, Ireen Wüst en Renate Groenewold in hun bed lagen, liep Kleinsman met de oranje-delegatie mee. "Toen ik nog heel jong was, heb ik geregeld een openingsceremonie op televisie gezien", sprak ze. "Toen droomde ik ervan om daar te lopen. Daarom wilde ik graag aanwezig zijn. Dit had ik niet willen missen."

Vooral de binnenkomst maakte indruk op haar. "We stonden met z'n allen in de catacomben te wachten", keek Kleinsman terug. "Op het moment dat je het stadion mag binnenlopen en je ziet al die mensen, dan voel je de adrenaline door je lichaam stromen. Toen de naam van mijn land werd omgeroepen, was ik trots. Zeker als je beseft dat heel Nederland voor de buis zit. Dit is echt uniek."

Halverwege de ceremonie verliet Kleinsman samen met Liesbeth Mau-Asam het stadion. Beide atleten komen namelijk zondag al in actie.

Jan Bos

Vlaggendrager Jan Bos bleef uiteraard tot het einde. Ook hij genoot van de avond. Als hoogtepunten noemde hij de binnenkomst in het stadion, fakkeldrager Alberto Tomba en het optreden van Pavarotti. "En natuurlijk het zwaaien naar Willem-Alexander en Maxima", sprak Bos. "Het was echt gaaf."