TURIJN - Carl Verheijen en Sven Kramer zijn even geen 'slapies' meer. Omdat de schaatsers van TVM op de vijf kilometer van zaterdag aan elkaar zijn gekoppeld, is besloten elk een aparte kamer te geven. Zodoende kunnen ze zich allebei in alle rust voorbereiden.

Enkele uren nadat de loting bekend werd, pakte Verheijen zijn spullen en verhuisde hij naar de reservekamer. Gezamenlijk trainen deden de twee ook al niet meer. "Je moet het nu toch iets anders bekijken", sprak Verheijen. "Sven moet ik nu als tegenstander zien. Daarom schaatsen we de laatste drie, vier dagen voor een race niet samen. Ieder zoekt zijn eigen ritme."

Dat beide TVM-rijders vóór Chad Hedrick op het ijs moeten verschijnen, willen ze niet als nadeel zien. Op de 5000 meter rijdt iedere deelnemer gewoon maximaal, benadrukten ze. Echt op tijd schaatsen, gebeurt alleen nog op de tien kilometer. "Iedereen weet welke tijd ongeveer gereden moet worden", zei Kramer. "Welke? Nou, het zal dichtbij het wereldrecord komen."

Van de topfavorieten komen Kramer en Verheijen op de 5000 meter als eerste in actie, in de elfde rit. Direct aansluitend verschijnen Chad Hedrick en Bob de Jong op het ijs. In de dertiende rit staan Shani Davis en de Canadees Arne Dankers tegenover elkaar.

In de afsluitende race komen thuisrijder Enrico Fabris en de Noor Eskil Ervik in actie.