TURIJN - Na haar 'Silverrush' van vier jaar geleden in Salt Lake besloot Gretha Smit nog vier jaar actief te zijn bij het langebaanschaatsen. Op dat besluit is de 30-jarige rijdster van Telfort teruggekomen. "Ik ga nog zeker twee jaar door", zei ze donderdag in Turijn.

De beslissing is mede ingegeven door de tegenslagen van de laatste vier jaar. Na haar sensationele doorbraak leek 'Salt Lake Smitty' letterlijk een gouden toekomst te hebben. "Maar op één seizoen na heb ik alleen maar tegenslagen gehad. Ik viel van de ene blessure in de andere. Op deze manier wil ik geen afscheid nemen. Dat geeft niet veel voldoening."

Dat Smit in Turijn is mag al enigszins wonderbaarlijk worden genoemd. Na enkele slepende blessures was ze maar net op tijd hersteld om aan het olympisch kwalificatietoernooi deel te nemen. "Dat ik het daar nog redde ook was al een enorme opsteker. Een beloning voor keihard werken en niet opgeven."

Kapot

Normaal (als Nederland tenminste drie vrouwen bij de eerste zestien van de 3000 meter heeft) start Smit daarom over zo'n twee weken in de Lingotto Oval op de 5 km. "Ik ga me helemaal leeg rijden. Het is één race en ik heb niets te verliezen. Eén ding is zeker, aan het einde van de rit zal ik helemaal kapot zijn."

"Maar wat men van mij kan verwachten? Eerlijk gezegd is daar weinig van te zeggen. Ik heb een trainingsachterstand van maanden en dat is dit seizoen niet meer in te halen. Het is nu een kwestie van gedoseerd werken, waken voor overbelasting. We zullen zien wat het gaat opleveren. Maar ik ben natuurlijk niet in vorm, dat lijkt me duidelijk."

Natuurtalent

Gretha Smit is wat men noemt een natuurtalent. Ze kwam over van de marathon en reed als uit het niets naar het zilver van de Winterspelen. Dat was vier jaar geleden. "Het was allemaal nog zo onbevangen. Ik wist destijds niet eens wat het wereldrecord op de afstand was. Over m'n tegenstanders had ik me nog nooit druk gemaakt. Ik zou het allemaal wel zien."

Nu is het "zoveel anders". Smit: "Ik heb letterlijk de andere kant van de medaille gezien. Dan is het wel leuk dat iedereen zegt dat ik zo veel talent heb, maar inzet en wilskracht hebben me de laatste jaren op de been gehouden. Op een gegeven moment had er ook niets meer bij moeten komen of ik was gestopt. Nu geniet ik weer. Het is prachtig dat ik hier ben. Na het weekeinde ga ik me verder voorbereiden in Collalbo. Op het eind van het toernooi kom ik terug om er vol tegenaan te gaan."