AMSTERDAM - Goud voor Kramer. Goud voor Verheijen. Goud voor Timmer. Goud voor Wüst. Goud voor Wennemars. Mits de rest van de wereld (Amerikanen, Noren, Canadezen, Japanners en Duitsers in het bijzonder) het Nederlandse feest niet wil verstoren, moeten deze sporters schaatsminnend Nederland in extase brengen. Het antwoord komt de komende twee weken uit de schaatstempel de Oval Lingotto. Zaterdag 11 februari start het schaatstoernooi met de vijf kilometer voor de mannen.


De Jong, Kramer en Verheijen moeten het erepodium beklimmen voor Nederland op de vijf en tien kilometer

Ploegenachtervolging

Voor de eerste keer wordt de ploegenachtervolging gehouden, zowel voor mannen als vrouwen. Bij de ploegenachtervolging starten twee ploegen van elk drie rijders tegelijkertijd. De ploegen starten aan weerszijden van de baan, vergelijkbaar met het baanwielrennen. De race gaat over 3200 meter bij de mannen en 2400 meter bij de vrouwen (8 ronden voor de mannen, 6 voor de vrouwen). Alle drie de schaatsers moeten over de finish komen. Voor Nederland komen Carl Verheijen, Erben Wennemars en Sven Kramer uit op dit nummer. Aan dit drietal zijn na de NK allround Mark Tuitert en Rintje Ritsma toegevoegd.


Schaatslegende Rintje Ritsma opnieuw naar de Spelen

Afstanden

Het mannentoernooi bestaat uit de afstanden 500, 1000, 1500, 5000 en 10.000 meter. Bij de dames worden de medailles eveneens verdeeld over vijf onderdelen; 500, 1000, 1500, 3000 en 5000 meter. Jan Bos, Beorn Nijenhuis en Erben Wennemars lijken op de kortste afstand geen rol van betekenis te spelen. Grote kanshebbers voor eremetaal op de 500 meter zijn de wereldrecordhouder Japanner Joji Kato (34,40), de Canadees Jeremy Wotherspoon, de Zuid-Koreaan Kang Seok Lee en de Rus Dimitri Dorofeyev.

Timmer

Voor Marianne Timmer is het op zondag 19 februari d'r op of d'r onder. De 31-jarige Timmer hoopt het kunstje van Nagano 1998 (goud op 1000 en 1500 meter) nog eenmaal te herhalen op 'haar' afstand, de 1000 meter. Wil ze winnen dan zal ze meer dan ooit moeten vlammen en de grote concurrenten Friesinger, Cindy Klassen (Can) en Chiara Simionato (Ita) moeten verslaan. Het Olympisch en wereldrecord (1:13,83) is in het bezit van Chris Witty (VS).

Davis

Op de 1000 meter bij de mannen maakt Nederland ook kans op een medaille. Wennemars en Bos binden de strijd aan met de Amerikanen Shani Davis en Joey Cheek en de Rus Ditmitri Dorofeyev. Favorieten voor olympisch goud op de 1500 meter zijn (opnieuw) Davis, Chad Hedrick (VS), Denny Morrison (Can) en Europees kampioen Enrico Fabris (Ita). Simon Kuipers wordt gezien als outsider. Het olympisch record op de 1500 meter staat op naam van de Amerikaan Derrek Parra met een tijd van 1:43,95 (Salt Lake City 2002). Het wereldrecord heeft Hedrick in handen (1:42,78).


Groenewold en Wüst moeten Pechstein van troon zien te stoten

Wüst

Ireen Wüst, Renate Groenewold en Paulien van Deutekom nemen voor Nederland deel aan de 1500 meter. Topfavorieten voor de gouden medaille zijn olympische kampioene Anni Friesinger (Dui) en wereldrecordhoudster Klassen. Wellicht kan Wüst in de relatieve luwte roet in het eten gooien en voor een sensatie zorgen.

3000 meter

De opdracht voor de Oranje-dames op de 3000 meter is simpel; een Duits en Canadees onderonsje voorkomen. Renate Groenewold, Moniek Kleinsmann en Ireen Wüst nemen het op tegen de Duitse schaatskanonnen Claudia Pechstein (olympisch recordhoudster met 3:57,70), Anni Friesinger en de Canadese Klassen (wereldrecordhoudster 3:55,75). Het verslaan van dit drietal is allesbehalve een gemakkelijke opgave. Op de langste damesafstand, de vijf kilometer, is Neerlands hoop gevestigd op (opnieuw) Groenewold, Carien Kleibeuker en Gretha Smit. Pechstein, Clara Hughes (Can), Kristina Groves (Can) en Martina Sablikova (Tsj) strijden om de hoogste eer.

Kramer

De eerste wedstrijddag in Turijn, zaterdag 11 februari, is de dag dat Nederland direct zaken kan doen in het medailleklassement. Bob de Jong, Sven Kramer en Carl Verheijen moeten het erepodium beklimmen voor Nederland. Wereldrecordhouder Kramer (6:08,78) maakt de meeste kans om de hoogste tree te bestijgen. Daarvoor moet de 19-jarige inwoner van Oudeschoot zijn grootste rivalen Chad Hedrick (VS) en Eskil Ervik (Noo) voorblijven. Grote afwezige is regerend olympisch kampioen Jochem Uytdehaage (6:14,66), hij slaagde er niet in zich te kwalificeren.

Hedrick

Het Nederlands drietal op de vijf kilometer komt eveneens in actie op de 10.000 meter. De te kloppen man is Hedrick. De wereldrecordhouder uit Amerika (12:55,11) zal alle zeilen bij moeten zetten om het 'Hollands trio' en de Noor Lasse Saetre van olympische glorie af te houden.

Historie

Schaatsen werden met name in Nederland gebruikt voor het dagelijkse winterleven. Veel plaatsen in Friesland waren in het tijdperk vóór de auto's over ijs makkelijker en sneller te bereiken dan over de weg. Ook werd het voor militaire doeleinden gebruikt tijdens de Opstand tegen de Spanjaarden, want op schaatsen was de ongeoefende tegenstander sneller te verslaan.

Eind negentiende eeuw werden de eerste internationale toernooien georganiseerd. Ondanks twee wereldkampioenen in deze begintijd (Jaap Eden en Coen de Koning) speelden de Nederlanders tot en met de jaren zestig hier een kleine rol. Vanaf het zogenaamde Ard en Keesie-tijdperk is Nederland een grootmacht, ook op de Winterspelen. Van de 22 gouden Nederlandse medailles werden er 21 gewonnen door schaatsers; de laatste door schoonrijdster Sjoukje Dijkstra. Schaatsen staat vanaf het begin van de Winterspelen in 1924 op het Olympisch programma.

Voor de dames stond het schaatsen voor het eerst op het programma bij de Olympische Winterspelen van 1932 als demonstratiesport. De verreden afstanden waren de 500 meter, de 1000 meter en de 1500 meter. Vanf 1940 zou het damesschaatsen volwaardig op het programma staan, maar door de Tweede Wereldoorlog werd dit uitgesteld tot 1960.

Agenda

Voor een volledig overzicht klik op het wedstrijdschema.