AMSTERDAM - De afdaling, de Super-G, de reuzenslalom, de slalom en het combinatieklassement van een afdaling en twee slaloms. Het alpine skiën bestaat zowel bij vrouwen en mannen uit vijf onderdelen. Het eerste onderdeel van het alpine skiën, de afdaling voor de mannen, vindt plaats op zondag 12 februari. De wedstrijden worden afgewerkt in twee wintersportoorden, Sestriere en San Sicario Fraiteve.


Foto: La Presse | De combinatie begint met een afdaling, gevolgd door twee slaloms

Op de afdaling bereiken de deelnemers de hoogste snelheid, het is tevens het langste parkoers. De basis is simpel: wie het snelst beneden is, wint goud. Het hoogteverschil bedraagt tussen de 1700-2000 meter. Tijdens de afdaling kunnen topsnelheden van 140 kilometer per uur worden bereikt. De ski's die gebruikt worden zijn bij de dames ongeveer 215 cm en bij de heren 225 cm lang. De wedstrijd bestaat uit één run.

Kostelic

Regerend wereldkampioen afdaling is de Amerikaan Bode Miller. De Amerikaan pakte ook de wereldtitel op de Super G. Bij de vrouwen is de Kroatische Janica Kostelic op deze discipline wereldkampioene. De Kroatische heeft meerdere wereldtitels op zak. Ook bij de slalom en de combinatie bleek Kostelic op het wereldkampioenschap in 2005 de sterkste.

Super-G

De Super-G wordt ook wel superreuzenslalom genoemd. Ook hier manoeuvreren de skiërs rondom de vlaggen, maar komt de snelheid dichterbij de afdalingssnelheid. De lengte van het parkoers zit tussen de afdaling en de reuzenslalom in. In vergelijking tot de afdaling is het hoogteverschil beperkt tot 500 tot 650 meter voor mannen en 400 tot 600 meter voor de vrouwen. Favoriet op dit onderdeel is huidig wereldkampioen Hermann Maier (Oos). Bij de dames is tweevoudig wereldkampioene Anja Paerson (Zwe) favoriet voor de gouden medaille.


Foto: La Presse | Op de gewone slalom is het parkoers korter en zijn de bochten scherper

Reuzenslalom

Bij de reuzenslalom staan de poortjes veel verder uit elkaar in vergelijking tot de slalom. Het hoogteverschil is tussen de 300 en 450 meter (300-400 voor vrouwen) en het aantal poorten ligt tussen de 56-70 ( 46-58 voor vrouwen). Er vinden twee runs plaats, op twee verschillende trajecten, die zich overigens wel op dezelfde helling bevinden. De tijden van beide runs worden opgeteld, waarna de winnaar bekend is.

Slalom

Op de gewone slalom is het parkoers korter en zijn de bochten scherper. Ook hier worden op een helling twee trajecten uitgezet. Na beide runs worden de tijden opgeteld. Winnaar is degene met de snelste totaaltijd. Net als bij de reuzenslalom mogen de deelnemers geen trainingsruns doen, wel kunnen ze op de wedstrijddag langs het parkoers naar beneden skiën om de route te bekijken. Benjamin Raich is te kloppen man op de onderdelen slalom en combinatie. De Oostenrijker werd in 2005 op deze disciplines wereldkampioen.


Foto: La Presse | Zoals de naam al zegt is het alpine skiën ontstaan in de bergen van de Alpen

Om de veiligheid van skiërs te waarborgen gebruikt men sinds een aantal jaar zogenaamde 'Kippestangen', in plaats van houten palen. Deze palen hebben een verend scharnierend gedeelte waardoor zij bij aanraking om kunnen 'kippen' en zich daarna automatisch weer oprichten.

Combinatie

De combinatie begint met een afdaling, gevolgd door twee slaloms. De drie tijden worden samengevoegd. De wedstrijden worden afzonderlijk gehouden van de reguliere afdaling en slalom. De trajecten zijn ook korter. Dit onderdeel is bij de wereldkampioenschappen in Schladming (1982) ingevoerd.

Historie

Zoals de naam al zegt is deze discipline ontstaan in de bergen van de Alpen. Oorspronkelijk waren de ski's vooral bedoeld als vervoersmiddel, net als de schaatsen in Nederland vroeger. Daarom zijn er heel oude afbeeldingen bekend van skiërs, tot 6.000 jaar oud. In 1689 werd een boek hierover geschreven, dat het skiën erg populair maakte in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland. Een eeuw later ontwikkelde het alpine skiën in Scandinavië zich verder. Vooral Noorwegen speelt een grote rol in het moderne skiën.

Eén van de disciplines is de slalom, die rond 1920 door sir Arnold Lunn onder de aandacht werd gebracht met de eerste wedstrijden. In 1931 werd voor de eerste keer een Wereldkampioenschap Alpineski georganiseerd. Vanaf het begin is deze discipline een olympische sport.

Agenda

Voor een volledig overzicht klik op het wedstrijdschema.