AMSTERDAM - Skilopen (cross country), ook bekend als langlaufen, behoort tot de eerste olympische wintersporten. In 1924 bij de eerste winterspelen in Chamonix, waren de mannelijke skilopers al actief. In Pragelato zullen de atleten deelnemen aan disciplines over verschillende afstanden en in verschillende stijlen, klassiek en vrije stijl. De eerste langlaufwedstrijden starten op zondag 12 februari.


Foto: La Presse | In de negentiende eeuw werden de eerste wedstrijden gehouden

Bij de klassieke stijl moeten de sporters de ski's parallel houden. Bij de snellere vrije stijl, begin jaren tachtig in de mode geraakt, maken de atleten een soort schaatsbeweging: de ene ski blijft in het spoor, de andere wordt zijwaarts afgezet. Bij de estafette-onderdelen worden beide stijlen gebruikt. Bij de mannen maken Tobias Angerer (Dui), Tor Arne Hetland (Noo) en Björn Lind (Zwe) de dienst uit. Marit Björgen (Noo), Julija Tchepalova (Rus) en Beckie Scott (Can) strijden bij de vrouwen om goud.

Historie

Al vijfduizend jaar geleden werden in Scandinavië ski's gebruikt, maar dan niet om ermee te sporten. Ook de Vikingen waren bedreven met deze instrumenten, wat ze in besneeuwd gebied extra sterk maakte. Als militair middel werd het ook door andere machthebbers gebruikt, zoals in 1564. Zweedse soldaten waren toen op hun ski's eerder in de stad Drontheim dan de Noren, waarna deze plaats werd bezet.


Foto: La Presse | Bij de snellere vrije stijl maken de atleten een soort schaatsbeweging

In de negentiende eeuw werden de eerste wedstrijden gehouden. De competitie in het Noorse Holmenkollen was toonaangevend. Een grote doorbraak voor de populariteit van het langlaufen was een mars van Fridtjof Nansen eind negentiende eeuw over Groenland. In extreme koude en onder zware omstandigheden legde hij toen ruim 500 kilometer af, schreef daar een bestseller over en zocht daarna nog iets kouders op.

Agenda

Voor een volledig overzicht klik op het wedstrijdschema.