AMSTERDAM - Zo ver en zo mooi mogelijk. De opdracht van een schansspringer lijkt simpel, maar vergt veel concentratie, lef en souplesse. In Pragelato moet het allemaal gebeuren. Vanaf 11 februari strijden de 'vogels van de Spelen' in deze Italiaanse plaats om olympisch goud.


Foto: La Presse | Een wedstrijd bestaat uit drie delen, eerst de kwalificatie en dan twee rondes

Schansspringers zweven op ski's van de schans in een sprong die in totaal nog geen 30 seconden duurt. Het doel daarbij is om zowel zo ver mogelijk als zo mooi mogelijk te springen. Ze hebben een keus in de hoogte van de schans: er is een 'lage' (K90 meter) en een hoge (K120 meter) schans.

De wedstrijdschansen zijn K90- of K120-schansen. De gemiddelde sprongafstand ligt op deze schansen rond respectievelijk 90 en 120 meter. Een wedstrijd bestaat uit drie delen, eerst de kwalificatie en dan twee rondes. Op beide schansen wordt een individuele wedstrijd gehouden, waarvan de sporters twee sprongen maken. Het totaal van de twee telt. Daarbij is behalve de afstand ook het oordeel van de jury over de stijl van de springer bepalend.


Foto: La Presse | Schansspringen bestaat al sinds het begin van de 19e eeuw, toen werd in de Noorse provincie Telemark al over stapels hout en daken heen gesprongen

De springer haalt punten voor de afstand en de stijl van de sprong. Wanneer een springer precies op het K-punt landt (dus met beide ski's de grond heeft geraakt), heeft die springer 60 punten. Elke meter meer betekent 1,8 punt erbij en elke meter minder betekent 1,8 punt eraf.

Landenwedstrijd

De hoge schans wordt daarnaast eveneens gebruikt voor de landenwedstrijd. Op dit onderdeel maken voor elk deelnemend land vier atleten twee sprongen. De acht sprongen van elk land worden bij elkaar opgeteld, waarmee de winnaar bekend is.

Historie

Schansspringen bestaat al sinds het begin van de 19e eeuw, toen werd in de Noorse provincie Telemark al over stapels hout en daken heen gesprongen.

De eerst gemeten sprong was van Olaf Rye uit Noorwegen, die in 1808 bijna tien meter overbrugde. Net als bij de Noordse Combinatie speelde de Noor Sondre Nordheim een grote rol in de ontwikkeling van deze wintersport. In de negentiende eeuw ontwierp hij een ski waarmee veilig kon worden gesprongen. In 1892 organiseerde het koningshuis van Noorwegen de zogenaamde 'Royal Cup' in Holmenkollen, nabij Oslo.


Foto: La Presse | Schansspringers zweven op ski's van de schans in een sprong die in totaal nog geen 30 seconden duurt

Alhoewel de sport vanaf het einde van de negentiende eeuw ook aansloeg in de Verenigde Staten zouden aanvankelijk de springers uit Noorwegen heersen over de Winterspelen. Van 1924 tot en met 1952 wonnen ze alle gouden medailles. De ontwikkeling van het schansspringen is enorm. In 1936 werd de grens van honderd meter doorbroken; in 2005 werd bij het zogenaamde schansvliegen 239 meter gesprongen. Dat laatste gebeurde wel vanaf een reuzenschans. Op de Winterspelen wordt alleen door mannen gesprongen.

Agenda

Voor een volledig overzicht klik op het wedstrijdschema.