AMSTERDAM - Bij het olympisch snowboardprogramma zijn zowel bij de mannen als bij de vrouwen drie disciplines: snowboard cross, halfpipe en de reuzen parallelreuzenslalom. Voor Nederland komt op de halfpipe Cheryl Maas in actie en op de parallelreuzenslalom Nicolien Sauerbreij. Het snowboardtoernooi begint in Bardonechhia op 12 februari met de halfpipe bij de mannen.


Foto: La Presse | De sport is nog erg jong: rond 1965 werd de eerste snowboard uitgevonden

Regerend wereldkampioen bij de mannen op de halfpipe is Antti Autti (Fin). Bij de vrouwen is Doriane Vidal wereldkampioene op dit onderdeel. Op de parallelreuzenslalom heeft Jasey Jay Anderson (Can) in 2005 de wereldtitel gepakt en Manuela Riegler (Oos) bij de dames.

Snowboarden is een spectaculaire variant van het alpineskiën. De board is afgeleid van skateboards en windsurfplanken. Hierop zijn de schoenen vastgemaakt. De positie van de voeten op de snowboard is naast elkaar, waarbij de achterste voet meestal bijna geheel loodrecht op de lengte van de snowboard staat en de voorste voet iets schuiner met de tenen naar voren. De meeste snowboarders staan met hun linkerbeen voor. Dit wordt ook wel regular genoemd.


Foto: La Presse | Bij het slalomonderdeel komen de deelnemers tegen elkaar uit

Verandering

Vier jaar geleden in Nagano debuteerde de sport. Al heel snel is niettemin een verandering doorgevoerd: de reuzenslalom van Nagano heeft plaatsgemaakt voor de reuzen parallelslalom. Bij het onderdeel halfpipe komen de snowboarders uit in een soort halve cilinder, van 3 tot 4 meter diep. De lengte is 110 meter.

Jurysport

Het is een jurysport; na snelheid te hebben gemaakt moeten de sporters moeilijke sprongen uitvoeren. Bij het slalomonderdeel komen de deelnemers tegen elkaar uit. Op basis van de resultaten in de wereldbeker worden de startplaatsen vergeven. De twee routes zijn identiek, de deelnemers starten bovenaan gelijktijdig. Wie het eerst beneden is, heeft gewonnen, mits hij of zij geen poortje heeft gemist. Na een kwalificatieronde doen de beste zestien mee aan het finaletoernooi (knock-outsysteem).

Historie

De sport is nog erg jong: rond 1965 werd de eerste snowboard uitgevonden. Volgens de verhalen was er een Amerikaans meisje Wendy dat op een slee ging staan om zo de berg af te glijden. Haar vader ontwikkelde daarop een verre voorloper van de snowboard. In de jaren zeventig werd dit verder ontwikkeld.


Foto: La Presse | Bij het onderdeel halfpipe komen de snowboarders uit in een soort halve cilinder, van 3 tot 4 meter diep

In 1998 werd het op de Olympische Spelen geïntroduceerd. De Nederlander Thedo Remmelink deed toen mee aan de giant slalom en werd tiende. Vier jaar later eindigde Nicolien Sauerbreij als 24ste bij de parallel reuzenslalom.

Agenda

Voor een volledig overzicht klik op het wedstrijdschema.