AMSTERDAM - Wie mist, krijgt straf. Bij het olympische onderdeel biatlon draait het om het bewaren van de rust. Wie niet rustig blijft, gooit geen hoge ogen in Cesana San Sicario. Het wintersportoord staat vanaf 11 februari geheel in het teken van de biatlonsport.


Foto: La Presse | Biatlon was voordat het een sport werd een overlevingsmiddel in de besneeuwde bossen van Noord-Europa en Rusland

Biatlon is een langlaufsport waarbij de deelnemers op bepaalde punten moeten geweerschieten op een doel. Het schieten gebeurt met een kleinkalibergeweer, dat tijdens het lopen niet geladen mag worden. De ski's worden niet afgedaan en na het laatste schot wordt het geweer zo snel mogelijk weer op de rug gehangen en de wedstrijd voortgezet.

Mist iemand een doel, dan volgt een straf: een extra stuk skilopen. In het olympisch programma zijn bij biatlon acht onderdelen. Alleen de afstanden verschillen, de medailles worden vergeven voor de onderdelen sprint, achtervolging, individueel, estafette en massastart.


Foto: La Presse | Voor een beoefenaar van biatlon draait het om het hervinden van de rust en concentratie na een flink stuk skilopen

Sprint

In de sprint moeten de sporters tweemaal stoppen voor een schietsessie van twee keer vijf doelen. Voor elk gemist schot moeten de deelnemers een 150 meter lange strafronde lopen. De mannen sprinten over 10 kilometer en de vrouwen over 7,5 kilometer. De eerste zestig van de sprint plaatsen zich voor de achtervolging.

Achtervolging

Afhankelijk van hun klassering in de sprint vertrekken de deelnemers op intervalbasis bij de achtervolging. Bij dit onderdeel, overigens voor het eerst olympisch, zijn er vier schietmomenten, wederom met strafronden. De mannen leggen 12,5 kilometer af, de vrouwen 10.

Individueel

In het individuele evenement worden de langste afstanden afgelegd. Vrouwen lopen 15, mannen 20 kilometer. De start gaat zoals in het wielrennen gebeurt bij een tijdrit. Vier schietbeurten, geen strafronden. Voor een misser wordt een minuut tijdstraf uitgedeeld.

Favorieten bij de mannen op het individuele onderdeel zijn; Michael Greiss (Dui), Raphael Poiree (Fra), Alexander Wolf (Dui), Sven Fischer (Dui) en Michael Roesch (Dui). Bij de vrouwen strijden de Zweedse Anne Carin Olofsson en de Russinnen Olga Zaitseva en Albina Akhatova voor goud op het individuele onderdeel.

Estafette

De estafette gebeurt in teams van vier sporters, over een totale afstand van 30 kilometer. Bij dit onderdeel worden sporters die de schietdoelen missen weer wel gestraft met een extra ronde van 150 meter.

Massastart

Nieuw tijdens de spelen van Turijn is het onderdeel massastart. In dit onderdeel van het Biatlon gaan maximaal 30 atleten gelijktijdig van start. Alleen degenen die het best gepresteerd hebben tijdens Olympische en World Cup races mogen daarom aan de wedstrijd beginnen.

Voor een beoefenaar van biatlon draait het dus om het hervinden van de rust en concentratie na een flink stuk skilopen. Wie bij het schieten goed presteert, heeft een flink streepje voor. Overigens schieten de deelnemers zowel liggend als staand. De afstand tot het doel is 50 meter, de diameter van de doelen is 4,5 (liggend) of 11,5 centimeter (staand).

Historie

Biatlon was voordat het een sport werd een overlevingsmiddel in de besneeuwde bossen van Noord-Europa en Rusland. In eerste instantie combineerde een jager het langlaufen en het schieten om zijn prooi te vinden. In Noorwegen zijn afbeeldingen hiervan gevonden, die zo'n 4.000 jaar oud zijn. Later werd de combinatie van langlauf en schieten ook een militaire zaak in met name de Scandinavische landen. In 1767 werd op de grens van Zweden en Noorwegen de eerste biathlonwedstrijd gehouden.

Langzaamaan breidde de sport zich uit over Scandinavië en werd biatlon als demonstratiesport opgenomen in de Olympische Winterspelen van 1924, 1928, 1936 en 1948. In 1960 werd biatlon een vast onderdeel van het programma en dat is sindsdien zo gebleven. De vrouwen doen mee sinds Albertville 1992

Agenda

Voor een volledig overzicht klik op het wedstrijdschema.