AMSTERDAM - Bobsleeën is duur, het is een echte materiaalsport. Wie het meeste geld heeft, kan met de juiste ijzers en het beste bouwmateriaal voor de bob het meest bereiken. De bobsleewedstrijden, met Nederlanders aan de start, beginnen op 18 februari in het wintersportoord Cesana Pariol.


Foto: La Presse | Bobslee is eind negentiende eeuw begonnen als een hippe sport voor mensen met geld

De wedstrijden bij de vrouwen zijn alleen voor tweezitsbobs, bij de mannen zijn er twee categorieën: tweemans en viermans. Voor de tweemansbobwedstrijden bestaat het team uit een remmer en een bestuurder. Voor de viermansbobraces worden hier nog twee extra duwers aan toegevoegd. Uit een staande start wordt de bob over de eerste vijftig meter door het team op snelheid geduwd. Deze afstand wordt in ongeveer zes seconden afgelegd.

Hoewel de verschillen over deze eerste vijftig meter slechts klein zijn, is de start wel uitermate belangrijk. Een stelregel is dat een verschil van 1/10 bij de start uiteindelijk leidt tot een verschil van 3/10 bij de finish. Een race duurt ongeveer zestig seconden. De eindtijd wordt bepaald door de tijden van vier races bij elkaar op te tellen.


Foto: La Presse | Een stelregel is dat een verschil van 1/10 bij de start uiteindelijk leidt tot een verschil van 3/10 bij de finish

Nederland

Vijf Nederlandse bobsleeërs nemen deel bij de heren; Arend Glas (piloot), Sybren Jansma (remmer), Vincent Kortbeek (remmer), Arno Klaassen (remmer) en Cesar Gonzales (reserve).

In het landenklassement van de World Cup viermansbob neemt het team van Arend Glas de twintigste plek in. Alle ogen zullen gericht zijn op de nationale teams van Duitsland, Rusland, Zwitserland en de Verenigde Staten. Op individueel vlak (tweemansbob) wordt veel verwacht van de Canadees Pierre Lueders, de Rus Alexander Zoubkov, de Amerikaan Todd Hayes en de Duitser Matthias Hoepfner.

Dames

Het Nederlandse veld bij de dames bestaat uit Eline Jurg (pilote), Urta Rozenstruik (remster), Ilse Broeders (pilote), Jeannette Pennings (remster) en Kitty van Haperen (remster). Favorieten voor eremetaal zijn bij de vrouwen Sandra Kiriasis (Dui), Helen Upperton (Can) en Shauna Rohbock (VS).


Foto: La Presse | Hoewel de verschillen over deze eerste vijftig meter slechts klein zijn, is de start wel uitermate belangrijk

Historie

Bobslee is eind negentiende eeuw begonnen als een hippe sport voor mensen met geld. De eerste vereniging werd opgericht in 1897, in het Zwitserse St. Moritz. Het werd vooral beoefend door mensen, die zochten naar de kick van snelheid en behendigheid. De prijzen voor de winnaars waren simpel: een fles champagne.

Vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw veranderde de sport. Het werd duidelijk dat de start van het grootste belang was. Sterke en snelle atleten uit andere disciplines werden ingezet om de slee bij het begin van de run een flinke duw te geven. In 1952 werd er een maximumgewicht ingesteld voor de combinatie van de slee en de deelnemers.

De viermansbob stond op de eerste Winterspelen van 1924 op het programma. De tweemansbob werd in 1932 toegevoegd. Met uitzondering van 1960 staan beide onderdelen sindsdien altijd op het programma. In 1952 kwamen er reglementen voor het gewicht van de slee en de bemanning. Die zorgden voor nieuwe ontwikkelingen in deze sport; vooral onderzoek naar beter, sterker en lichter materiaal. Landen als Zwitserland en Duitsland liepen hier traditioneel voorop.

Agenda

Voor een volledig overzicht klik op het wedstrijdschema.