AMSTERDAM - Het freestyle skiën is relatief onbekend bij het grote publiek. Voor een buitenstaander is de olympische sport niet meer dan een spectaculaire show in de sneeuw. In het wintersportresort Sauze d'Oulx (1509 m.) in Val di Susa, zo'n tachtig kilometer van Turijn, strijden de beste freestyleskiërs voor goud. De dames starten op zaterdag 11 februari. Het herentoernooi begint op woensdag 15 februari.


Foto: La Presse | Bij mogulski skiën de deelnemers in een rechte lijn tussen heuveltjes door, waarbij ze ook nog sprongen maken

Freestyle skiën bestaat uit twee onderdelen die zowel door mannen als vrouwen uitgevoerd worden: mogul en aerials. Bij mogulski skiën de deelnemers in een rechte lijn tussen heuveltjes door, waarbij ze ook nog sprongen maken. De jury bepaalt de winnaar aan de hand van de tijd, bochtentechniek en de sprongtechnieken, die overigens namen hebben als daffy en twister.

De mogulscompetitie gaat over twee ronden. De tweede finaleronde wordt alleen door de zestien beste atleten uit de eerste ronde uitgevoerd. Sinds 1992 is mogulski een olympisch onderdeel. Regerend wereldkampioen moguls is de Amerikaan Robert Nathan. Bij de dames komt de wereldkampioen eveneens uit de VS; Hannah Kearney.


Foto: La Presse | Freestyle skiën ontstond in de jaren zestig in de Verenigde Staten als een spectaculaire tak van het traditionele skiën

Aerials

Bij de aerials maken de sporters salto's, al dan niet met schroeven, vanaf een skischans. De atleet voert twee verschillende sprongen uit. De beste 12 atleten van de kwalificatieheat nemen deel aan de finale ronde. Dit onderdeel is sinds de Spelen van Lillehammer (1994) olympisch. Regerend wereldkampioen aerials is de Canadees Steve Omischl. De Chinese Li Nina is wereldkampioene bij de dames.

Historie

Freestyle skiën ontstond in de jaren zestig in de Verenigde Staten als een spectaculaire tak van het traditionele skiën. Grondlegger van de sport is de Noor Stein Eriksen, wereldkampioen reuzenslalom in 1952. Na zijn actieve sportcarrière werd Eriksen ski-coach en instructeur in de VS. Aan de overkant van de plas werd hij geïnspireerd door de skateboard-sport en paste deze bewegingen toe in de ski-sport. Met als doel het skiën aantrekkelijk te maken voor de nieuwe generatie skiërs.
Foto: La Presse | Sinds de Spelen van Lillehammer (1994) is aerials een olympische sport

In eerste instantie was freestyle skiën een combinatie van alpineski met acrobatiek, wat uitgroeide tot een eigen olympische discipline. In 1979 werd het officieel erkend door de Internationale Ski Federatie. In 1988 mochten freestylers spectaculaire sprongen combineren met een afdaling - toen nog als demonstratiesport.

Agenda

Voor een volledig overzicht klik op het wedstrijdschema.