Frankrijk wil dat de EU ophoudt met onderhandelen over een vrijhandelsakkoord met de VS.

Dit heeft de staatssecretaris van Handel, Matthias Fekl, dinsdag voor de radiozender RMC gezegd.

Fekl zei dat Parijs in september de Europese Commissie zal verzoeken de onderhandelingen over het zogenoemde TTIP-verdrag te stoppen omdat er volgens hem in Frankrijk geen politieke steun meer voor is. "Er moet een duidelijk einde aan komen, zodat we een goede basis hebben om opnieuw te beginnen."

Fekl vindt ook dat de onderhandelingen niet eerlijk verlopen door de houding van de VS. Washington geeft ''helemaal niets toe of slechts wat kruimeltjes''. 

Fekls chef, president François Hollande, noemde de onderhandelingen over het TTIP dinsdag niet evenwichtig en hij meende dat ze op deze manier niet voor eind dit jaar kunnen slagen.

Het verdrag, voluit Transatlantic Trade and Investment Partnership, moet volgens de Europese Commissie voor het eind van dit jaar rond zijn. In het weekeinde opperde de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel dat het TTIP-project feitelijk al is mislukt.

Maandag liet de Europese Commissie in een reactie op de uitspraak van Gabriel weten dat de onderhandelingen over TTIP doorgaan en dat het de bedoeling is ze voor het einde van het jaar definitief af te ronden. 

Vooruitgang

Ook een woordvoerder van de handelsgezant van de Verenigde Staten, Michael Froman, laat dinsdag aan Der Spiegel weten dat de onderhandelingen "gestaag vooruitgang boeken". 

Gabriels uitspraak is naïef volgens de Amerikaanse woordvoerder. En het is natuurlijk altijd bij handelsgesprekken zo dat er geen overeenkomst is als niet eerst alles is afgesproken, aldus de woordvoerder van Froman. 

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is echter van mening dat de Europese Unie en de Verenigde Staten nog "werk te doen hebben in de onderhandelingen over standaarden en procedures in het handelsverdrag".

Volgens Steinmeier is het na drie jaar van gesprekken nog altijd onduidelijk hoe snel er vooruitgang geboekt wordt in de TTIP-onderhandelingen. 

Voorstanders van TTIP, dat het grootste handelsblok ter wereld moet vormen, zeggen dat het verdrag zorgt voor economische groei en extra banen. Tegenstanders vrezen dat de afspraken ten koste gaan van voedsel- en milieustandaarden. 

Essentieel

Het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten is essentieel voor Nederland en daarom moet het kabinet zich in Europa hard blijven maken voor TTIP. Dat stellen ondernemersverenigingen EVO en Fenedex dinsdag in een reactie op de aanzwellende kritiek op het verdrag.

De organisaties benadrukken dat handelsverdragen essentieel zijn voor een handelsland als Nederland en dat bedrijven uit de VS de grootste investeerders zijn in ons land. Een goed verdrag vereenvoudigt volgens de organisaties de export en logistiek en zorgt voor lagere tarieven. Ook de werkgelegenheid in Nederland profiteert daarvan.

In 60 seconden: TTIP
In 60 seconden: TTIP