De onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) gaan door, met de bedoeling ze voor het einde van het jaar definitief af te ronden.

Dat is het antwoord van de Europese Commissie op de uitspraak van de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel die het transatlantische zogeheten TTIP-verdrag dit weekeinde als "de facto mislukt" bestempelde.

''De bal rolt en we boeken vooruitgang", zei de commissiewoordvoerder maandag in Brussel. Hij wees erop dat de commissie sinds 2013 het mandaat van de Europese regeringen heeft om de handelsgesprekken namens hen te voeren. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft dat op de laatste EU-top in Brussel, eind juni, nog gecontroleerd.

Bondskanselier Angela Merkel verklaarde na de uitspraak van Gabriel al dat het ''juist is om verder te onderhandelen" over het omstreden verdrag.

Voorstanders van TTIP, dat het grootste handelsblok ter wereld moet vormen, zeggen dat het verdrag zorgt voor economische groei en extra banen. Tegenstanders vrezen dat de afspraken ten koste gaan van voedsel- en milieustandaarden. 

In 60 seconden: TTIP
In 60 seconden: TTIP