Europees overleg met de Verenigde Staten over een open en duurzame energiemarkt kan juist helpen bij het verbeteren van het milieu. 

Dat stelt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) maandag in een reactie op kritiek van de actiegroepen Milieudefensie en Transnational Institute.

Volgens de twee bewegingen dreigt het vrijhandelsverdrag TTIP, waarover de Europese Unie en de VS onderhandelen, de klimaatdoelstellingen in Europa in gevaar te brengen. Zij baseren zich op gelekte stukken.

Volgens Ploumen worden het Europese voorstel over de energiemarkt deze week gedeeld met de Amerikanen. De tekst zal snel daarna openbaar worden.

De minister wijst erop dat het onder meer de bedoeling is om een open en duurzame energiemarkt te stimuleren. Het gaat onder meer om maatregelen die juist helpen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen van de EU.

Hernieuwbare energie 

''Er wordt expliciet afgesproken dat hernieuwbare energie niet mag worden achtergesteld bij andere vormen van energie en beschikbaar moet blijven op het gehele Europese energienetwerk'', aldus de bewindsvrouw verder.

"Dat betekent dat het aanbod van groene energie voor de consument gegarandeerd blijft. Ook behouden overheden de vrijheid om maatregelen te nemen die groene energie stimuleren. Het voorstel bevat bovendien mogelijkheden voor het nemen van extra energiebesparende maatregelen, bovenop de al geldende verplichtingen van de klimaatdoelstellingen."

Stimuleringsbeleid 

De twee actiegroeperingen vallen over de bepalingen die Amerikaanse energiebedrijven toegang geven tot Europese elektriciteitsnetwerken. Daar staat nu dat daarbij geen onderscheid mag worden gemaakt tussen bepaalde soorten energie. ''Dit kan stimuleringsbeleid voor groene stroom ondermijnen'', vrezen de belangengroepen.

Het zou ook kunnen leiden tot een toename van de handel in Amerikaans schaliegas. Een ''controversiële energievorm'', aldus de bewegingen. Zij wijzen daarbij op de problemen met klimaatvervuilende methaanlekkages bij de winning van het gas.