De Europese Commissie gaat de EU-lidstaten vragen of ze nog steeds achter hun positie rondom het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP tussen de VS en de EU staan.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker legt die vraag eind juni voor aan de regeringsleiders op een top in Brussel, zei een woordvoerder maandag.

De Franse president François Hollande zei onlangs de huidige onderhandelingsresultaten af te wijzen en ook Duitse ministers zijn kritisch. De Verenigde Staten zouden vrijwel geen concessies doen in de onderhandeling met Brussel.

''Juncker voelt dat de tijd is gekomen om de regeringsleiders en staatshoofden te vragen een nieuwe discussie te voeren over waar we staan en waar we heen willen met deze onderhandelingen’’, aldus de zegsman. De gesprekken zijn volgens hem in een ''cruciale fase’’ beland. ''We moeten er zeker van zijn dat we in dezelfde richting roeien.’’

In diverse Nederlandse steden werd afgelopen weekend gedemonstreerd tegen TTIP. De vrees is dat Europese standaarden op het gebied van milieu, gezondheid en voedselveiligheid op de helling komen te staan.

In 60 seconden: TTIP
In 60 seconden: TTIP