In meerdere grote Nederlandse steden komen zaterdag mensen bij elkaar om te protesteren tegen handelsverdragen zoals TTIP. Het is een initiatief van Milieudefensie.

Onder meer in Eindhoven, Utrecht, Wageningen, Den Haag, Rotterdam, Stadskanaal en Nijmegen zijn activiteiten.

Lokaal ligt het initiatief in handen van onder meer vakbeweging, Greenpeace en politieke partijen. Doel is om door het hele land in actie te komen. Milieudefensie vindt dat het milieu, gezondheid en rechten ondergeschikt worden gemaakt aan handel en investeringen en wil mensen daarvan bewust maken.

In Amsterdam spreken naast lokale politici ook Geert Ritsema van Milieudefensie en Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie. Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Marianne Thieme, (PvdD) doen mee aan een symbolische begrafenis van TTIP.

Het startschot voor de actie werd rond 9.00 uur gegeven. Toen kregen de beelden op het Amsterdamse Rembrandtplein die de schutters van het schilderij de Nachtwacht voorstellen, protestborden omgehangen.

TTIP is het beoogde vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Onderhandelingen erover lopen al sinds 2013.

In 60 seconden: TTIP

In 60 seconden: TTIP
In 60 seconden: TTIP

Animatie door in60seconds.nl