België zou bij een breed vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten meer profiteren dan Nederland.

De export van het land zou met maar liefst 20 procent toenemen, zo valt te lezen in een rapport van onderzoeksbureau Ecorys. Het rapport is in opdracht van de Europese Commissie opgesteld.

De Belgische economie zou volgens het rapport het bruto binnenlands project met 1,2 procent zien groeien,  omgerekend 5 miljard euro.

België heeft een aantal sectoren die van meer vrijhandel profiteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de productie van textiel, auto’s, dranken en voeding.

Video: In 60 seconden: TTIP

Nederland 

Naast België, profiteren vooral Ierland en Letland in Europa van een eventueel verdrag. Gemiddeld groeit de Europese economie met 0,5 procent in het onderzoek.

Nederland profiteert van een economische groei van 0,6 procent. Polen en Malta hebben bijna geen voordeel van een vrijhandelsverdrag. 

Onlangs schreef het Centraal Planbureau nog in een onderzoek dat het omstreden verdrag voor 0,2 tot 2 procent economische groei kan zorgen.