Actievoerders van Greenpeace hebben zich maandagochtend vastgeketend aan onder andere de hoofdingang van een gebouw in Brussel waar onderhandelingen gepland staan voor het internationale handelsverdrag TTIP. 

De actie is inmiddels op een vredige manier beëindigd.

Volgens Greenpeace is de protestactie na goed overleg met de politie gestopt. "We hadden ook een vreedzame bedoeling met onze actie en zijn blij dat het zo is gegaan", aldus een woordvoerder. "We hebben onze onvrede duidelijk gemaakt en hopelijk gaat de EU hier wat mee doen."

De ongeveer dertig demonstranten, onder wie een aantal Nederlanders, hadden een groot spandoek opgehangen waarop ze hun ongenoegen uiten over het handelsverdrag tussen de EU en de VS.

Volgens Greenpeace waren er meerdere ingangen geblokkeerd. "Vandaar dat we ook dertig man nodig hadden om alles te blokkeren. We konden het gebouw makkelijk benaderen." 

Video: Greenpeace voert actie tegen TTIP

Actie

Greenpeace voert al tijden actie tegen TTIP. Volgens de organisatie wordt door het verdrag "ongekende macht toegekend aan grote bedrijven, over de rug van lidstaten en werknemers". Faiza Oulahsen, campagneleider TTIP bij Greenpeace, noemt het handelsverdrag een doodlopende weg.

''Belangrijke standaarden op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en verboden giftige stoffen worden door de Europese Commissie afgedaan als handelsbelemmeringen. Ruim drie miljoen mensen hebben zich uitgesproken tegen het handelsverdrag, het wordt tijd dat er naar al deze mensen geluisterd wordt.''

Handelsakkoord

Transatlantic Trade and Investment Partnerschip, kortweg TTIP, moet een omvangrijk handelsakkoord vormen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, de twee grootste handelsblokken ter wereld. Het is de bedoeling dat bestaande handelsbelemmeringen (gedeeltelijk) worden weggenomen en import- en exporttarieven worden verlaagd of verdwijnen.

Tegenstanders zien vooral bezwaren. Zij vrezen dat er wordt gemorreld aan Europese regels voor toelating van schadelijke stoffen en pesticiden (chemische bestrijdingsmiddelen). Ook op het gebied wetgeving zijn er zorgen.

Zo draagt TTIP een arbitragemogelijkheid waarbij multinationals buiten de nationale rechtbanken om een regering voor de rechter kunnen slepen als hun investering door politieke besluitvorming opeens minder of niets meer waard lijkt te zijn.