Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) heeft woensdag 110.000 handtekeningen tegen de vrijhandelsverdragen van de Europese Unie met de Verenigde Staten (TTIP) en Canada (CETA) ontvangen. 

Het burgerinitiatief vreest dat door de de verdragen met de VS (TTIP) en Canada (CETA) sociale en milieunormen worden aangetast en de bescherming voor consumenten en dieren afneemt.

Maar vooral het arbitragesysteem (ISDS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen, roept weerstand op.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) is juist dat bezwaar  "dood en begraven". Europa wil als vervanging voor het ISDS het Investment Court System invoeren. Hierdoor wordt volgens de minister hoger beroep in dit soort zaken mogelijk, wordt de kwaliteit van de rechters verbeterd, worden alle stukken openbaar en mogen derde partijen zich met zaken gaan bemoeien.

Greenpeace

 

Ploumen nam de handtekeningen woensdag in ontvangst. Onder meer Greenpeace, Milieudefensie, FNV en Foodwatch hadden zich achter de actie geschaard van het Europese Burgerinitiatief Stop TTIP & CETA. In de 28 lidstaten van de Europese Unie zijn meer dan 3,2 miljoen handtekeningen opgehaald.

Jan Vos van de PvdA sprak woensdag in een Kamerdebat over TTIP van een mooie verbetering. Maar steun van de regeringspartij voor TTIP is '"een uitgemaakte zaak". CDA en D66 hebben een positieve grondhouding, terwijl VVD groot voorstander is. SP, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn tegen.

Over het verdrag met de Amerikanen wordt nog onderhandeld; dat met de Canadezen moet nog worden geratificeerd.