Klokkenluiderswebsite Wikileaks looft een beloning uit voor het lekken van de tekst van het TTIP-verdrag. 

Dat schrijft de website dinsdag. 

Boegbeeld Julian Assange noemt het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) in een begeleidende video "het belangrijkste dat momenteel in Europa gebeurt". De organisatie noemt het essentieel dat een groot publiek de inhoud ervan te horen krijgt. "Nu is het moment om de geheimzinnigheid op te heffen", aldus Assange.

Wikileaks doet daarom een beroep op de groep mensen die bekend is met de inhoud van het enorme handelsverdrag waar de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten over onderhandelen.

De persoon die de uiteindelijke tekst van het verdrag doorspeelt aan de site, krijgt een beloning van 100.000 euro. Wikileaks is een inzamelingsactie op internet begonnen om het tipgeld bij elkaar te krijgen. 

'Onwenselijk'

De activisten achter de site zien TTIP zelf als iets uiterst onwenselijks. Volgens de site zijn de Verenigde Staten uit op "dominantie van hun grootste bedrijven". De critici vrezen dat Europese normen op het gebied van voedselveiligheid en milieubescherming worden afgezwakt als Europa en de VS hun regels op elkaar afstemmen. 

Voorstanders wijzen er juist op dat dit bevorderlijk is voor de handel en dat beide economische grootmachten daarvan zullen profiteren.

Steun

Onder de mensen die de actie van WikiLeaks steunen zijn journalist Glenn Greenwald, bekend van zijn publicaties over de praktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, en oud-minister van Financiën van Griekenland Yanis Varoufakis