TOKIO - Greenpeace stuurt zijn vlaggenschip Rainbow Warrior naar Japan om het zeewater en het zeeleven in de omgeving van de gehavende kerncentrale Fukushima I te testen. Dat meldde de milieuorganisatie donderdag.

Het schip is vanuit Taiwan op weg naar Japan en hoopt woensdag te beginnen met testen.

Greenpeace doet al onderzoek naar radioactieve besmetting van de lucht en de gewassen rondom de nucleaire installatie.

Zware aardbeving

Begin april stroomde na de zware aardbeving en verwoestende tsunami van 11 maart ongeveer 520 ton radioactief water uit de lekkende centrale de zee in.

Dat water bevat een concentratie radioactieve deeltjes die 20.000 keer hoger is dan in een jaar is toegestaan, meldde de exploitant van de kerncentrale Tepco.

Radioactief besmet water

De exploitant heeft de afgelopen weken nog eens 10.000 ton radioactief besmet water in de Grote Oceaan gedumpt. Het gaat om water dat licht radioactief besmet is. Het water moet plaatsmaken voor de opslag van zwaar radioactief besmet koelwater dat momenteel uit de reactoren wordt gepompt.

Volgens stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace Nederland is het uitermate belangrijk dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de kwaliteit van de zee.

Onafhankelijke data

''Tienduizenden mensen lopen nog steeds risico op straling van de centrale. Met onafhankelijke data en resultaten willen we ervoor zorgen dat de juiste keuzes worden gemaakt om deze mensen te beschermen."

Japan is sterk afhankelijk van de oceaan voor een groot deel van zijn voedsel, aldus Teuling.