TOKIO - Veel bewoners van de geëvacueerde zone rond de door een aardbeving en tsunami zwaargehavende kerncentrale in de Japanse stad Fukushima trotseren het gevaar van straling voor een bezoekje aan hun woning.

Zij willen rondkijken en eventueel wat belangrijke persoonlijke bezittingen meenemen. Dat berichtte het Japanse persbureau Kyodo zondag.

De kerncentrale in Fukushima stoot grote hoeveelheden radioactief materiaal uit. Wegens het stralingsrisico hebben mensen die in een straal van 20 kilometer rond het complex wonen hun woningen verplicht moeten verlaten.

Mensen die 20 tot 30 kilometer van Fukushima wonen, hebben het advies gekregen te vertrekken of anders zo veel mogelijk binnen te blijven.

Sluiproutes

De hoofdwegen naar het nucleaire rampgebied worden bewaakt door de politie. Die roept mensen op weg te blijven maar heeft geen bindende bevoegdheid om hen tegen te houden als zij dat advies negeren.

Bovendien maken veel mensen gebruik van sluiproutes om hun huis te bereiken en zaken als identiteitspapieren, geld, sieraden, kleding en fotoalbums op te halen.

Natuurgeweld

De problemen met de kerncentrale ontstonden door de zware aardbeving en tsunami die op 11 maart het noordoosten van Japan troffen. Door het natuurgeweld kwam de centrale zonder stroom te zitten, waardoor de koelsystemen uitvielen en de reactoren oververhit raakten.

Een maand na de natuurramp verblijven nog 150.000 mensen in noodonderkomens omdat hun huis verwoest is of te dicht bij de beschadigde kerncentrale ligt. Premier Naoto Kan bracht zondag een bezoek aan de zwaar getroffen vissersplaats Ishinomaki.

Hij beloofde dat vissershavens snel herbouwd zullen worden en zegde bovendien de bouw van 70.000 noodwoningen toe.