BRUSSEL - Twee linkse fracties in het Europees Parlement zijn boos dat de Europese stralingsnormen voor voedsel uit Japan zijn verhoogd. Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links) spreekt van een onbegrijpelijk besluit.

Verenigd Links en de Groenen eisen opheldering en willen de kwestie volgende week aankaarten in het Europees Parlement.

De partijen reageren op de noodverordening van de Europese Commissie, waarmee de toegestane hoeveelheid radioactiviteit voor voedsel uit Japan werd verruimd. Onder andere flesvoeding, zuivelproducten en visolie mogen daardoor radioactiever zijn dan voorheen.

''Ons voedsel mag nu zelfs meer radioactiviteit bevatten dan in Japan. Europa zet daarmee de deur open voor afgekeurd voedsel'', aldus Liotard vrijdag in een verklaring. Volgens haar was een tijdelijk importverbod meer op zijn plaats geweest.

Krankzinnig

De consumentenorganisatie Foodwatch sloeg eerder deze week al alarm. Foodwatch noemde het krankzinnig dat de EU een verordening toepast die eigenlijk is bedoeld om voedseltekorten te voorkomen bij een nucleaire noodsituatie.

Het is nu echter helemaal niet nodig grenswaarden voor voedsel te verhogen, omdat er in Europa helemaal geen tekorten dreigen, aldus de organisatie. De unie is op geen enkele manier afhankelijk van voedselimporten uit Japan.