TOKIO - De topman van Tokyo Electric Power (Tepco), de eigenaar van de beschadigde kerncentrale van Fukushima, kwam kort na de aardbeving en tsunami een week niet op het werk vanwege ziekte.

Dat meldden Japanse media maandag.

President Masataka Shimizu werd op 16 maart ziek, vijf dagen na de aardbeving en de tsunami, aldus de krant Mainichi Shimbun. Hij zou vervolgens een week afwezig zijn geweest van de taskforce die Tepco en de overheid hebben opgezet om de nucleaire crisis te lijf te gaan.

De 66-jarige Shimizu gaf op 13 maart een persconferentie en is sindsdien niet meer in het openbaar verschenen.

Kritiek

Tepco ontkent dat Shimizu ziek was. Volgens het bedrijf gaf hij leiding aan de taskforce vanaf het hoofdkwartier in Tokio. Een andere werknemer zei echter tegen de krant dat hij vooral ziek op bed lag in een apart kamertje naast de ruimte waar de taskforce vergaderde.

Inmiddels zwelt de kritiek op het functioneren van Shimizu steeds verder aan. Hij zou onverantwoordelijk hebben gehandeld bij de aanpak van de nucleaire crisis.

Ook de aandeelhouders van Tepco zijn niet blij met Shimizu. Het aandeel Tepco is sinds de aardbeving en tsunami op 11 maart circa 70 procent gedaald, waardoor 26 miljard dollar (18,5 miljard euro) aan beurswaarde in rook opging. Maandag verloor het aandeel Tepco nog eens 17 procent.