RIJSWIJK - Het team van het Nederlandse Signi Zoekhonden, dat de afgelopen dagen in het rampgebied in Japan actief is geweest, heeft vijftien lichamen getraceerd en tientallen plekken gemarkeerd waar mogelijk slachtoffers liggen.

Dat heeft Janette Kruit van het team vrijdagochtend laten weten vanuit Ofunato, waar het team is gestationeerd.

Vier medewerkers hebben de afgelopen zes dagen met vier Mechelse herders de puinhopen afgezocht van het door de aardbeving en tsunami getroffen Ofunato in het noordoosten van Japan.

''Het is hier een grote chaos'', aldus Kruit. Het team rondde het zoeken vrijdag af en keert naar verwachting zondag in terug Nederland.

Verrassingen

Het team reisde op eigen initiatief naar Japan en werd daar met verrassing ontvangen door de Japanse hulpverleners. Na aanvankelijke taalproblemen lukte het 't team in het rampgebied te komen en konden de honden en hun begeleiders aan het werk.

Het team zette in de tuin van iemand in een gespaard deel van Ofunato een tent op als nachtverblijf en was dagelijks op de puinhopen van de stad te vinden.

Grote puinhoop

''In het getroffen deel is alles kapot en is het een grote puinhoop", aldus Kruit.

''Boten bovenop deels ingestorte huizen, vrachtwagens die zijn meegesleurd. De tsunami is hier onder andere tegen een baai aangeslagen en heeft de loop van een rivier gevolgd. In een groot deel van de plaats is niks meer. Waar de tsunami is geweest, is alles verwoest of weg.''

Geen overlevenden

De honden van het team wisten uiteindelijk vijftien lichamen van slachtoffers te traceren. Vondsten werden gemeld aan degene die op dat moment de leiding had bij de Japanse hulpverleners.

''De samenwerking met brandweer, leger en politie was goed", aldus Kruit. Het team vond geen overlevenden onder het puin.