De toekomstige koning en koningin hebben vrijdagochtend in een zonnig Enschede met een fluitsignaal de Koningsspelen geopend.

Ruim 1,3 miljoen kinderen van 65.000 scholen doen mee aan deze sportdag, een cadeau van alle schoolkinderen in Nederland aan het aanstaande koningspaar.

"Het is prachtig. Het hele koninkrijk doet mee, van Enschede tot aan Bonaire", aldus een enthousiaste aanstaande koning.

Willem-Alexander en Máxima zijn op de basisscholen De Triangel en Het Palet. Daar is ook het kinderkoor van Kinderen voor Kinderen, dat de Koningsspelen aftrapt met een lied en een dans.

Het liedje heet Bewegen is gezond en is geschreven door Tjeerd Oosterhuis en Lucia Marthas. De opening wordt live uitgezonden door het NOS Jeugdjournaal en het Schooltv-weekjournaal.

Ontbijt

De dag is begonnen met een gezond en feestelijk ontbijt voor alle deelnemers. Willem-Alexander en Máxima zaten in Enschede aan het ontbijt, maar aten niet mee.

''Het is ongelooflijk belangrijk dat alle kinderen vandaag weer eens zien dat je met een goed ontbijt beter gaat bewegen en dat je het dan ook beter doet op school'', zei de Prins van Oranje.

Volgens een leerling vertelde Willem-Alexander aan tafel dat hijzelf nog veel aan sport doet en ook graag met zijn kinderen sport. Het aanstaande koningspaar heeft in Enschede niet meegedaan met sporten of spelletjes.

Prinsessen

De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane doen vrijdag op hun eigen school in Wassenaar mee aan de Koningsspelen, zei prinses Máxima. ''We kunnen niet gaan kijken nu wij hier in Enschede zijn.''

De prinsessen nemen onder meer deel aan een sponsorloop voor de stichting Kinderen Kankervrij KiKa, zo meldden hun ouders.

Zenuwen

Willem-Alexander vertelde ook dat de zenuwen voor de aanstaande troonswisseling beginnen te komen. Ook prinses Máxima is ''wel een beetje'' zenuwachtig aan het worden.

Willem-Alexander: ''Het is vandaag een heel apart moment. Het aftellen is nu echt begonnen. Zaterdag vieren we mijn verjaardag in stilte met wat familie en vrienden en daarna zijn we helemaal klaar voor 29 en 30 april.''

Ook de kinderen beginnen wat zenuwachtig te worden voor volgende week, aldus Máxima.

Bekijk de opening van de Koningsspelen:

Ieder jaar

De Koningsspelen waren in Amsterdam zo'n succes, dat de gemeente de sportdag voor scholieren ieder jaar wil organiseren.

Wethouder Eric van der Burg (zorg en sport) liet weten dat het de bedoeling is om de Koningsspelen vanaf nu iedere vrijdag voor Koningsdag te houden.

"Kinderen, scholen en vrijwilligers waren enthousiast. We hebben laten zien dat gezond eten en bewegen ook echt leuk is.'' Een woordvoerster van de wethouder kon niet zeggen of er al meer plaatsen zijn waar de sportdag terugkeert.