
Suriname geeft standbeeld Wilhelmina weer glans
Het initiatief had zelfs de goedkeuring van president Desi Bouterse.
Het was alweer dertien jaar geleden dat het standbeeld van de Amsterdamse beeldhouwer Gerard van Lom aandacht kreeg. "Het zat onder een dikke laag modder en stof. Zo hoort het toch niet? Zeker op de kroningsdag van haar achterkleinzoon hoort ze er helemaal netjes bij te staan", lacht archeoloog en initiatiefnemer Benjamin Mitrasingh, die tevreden toekeek hoe arbeiders met de hogedrukspuit aan de slag gingen.
Het beeld uit 1923 maakte in zijn negentigjarige bestaan al heel wat omzwervingen mee. Nadat er in Den Haag de laatste hand aan was gelegd, kwam het met de boot naar Suriname. Daar belandde het eerst op het Gouvernementsplein, vlak voor het huidige presidentieel paleis.
Verdomhoekje
Enkele dagen voordat Suriname in 1975 onafhankelijk werd, verbande een takelwagen het beeld naar een verdomhoekje bij Fort Zeelandia in Paramaribo. Toen Desi Bouterse in 1980 de macht greep en het oude verdedigingsfort omvormde tot zijn hoofdkwartier, ging het van kwaad naar erger met het monument.
"De militairen hadden zelfs het idee het beeld gewoon in de rivier te duwen. Terwijl het de bevolking van Suriname zelf is die ervoor heeft betaald, na een inzamelingsactie. Achttienduizend oude Nederlandse guldens, een bom geld in die tijd", foetert Mitrasingh.
Rug
De archeoloog benadrukt dat het werk nu nog niet af is. "De koninklijke emblemen die het beeld versierden zijn gestolen. Er bestaan gelukkig replica's van. Ik zou Wilhelmina ook een kwartslag willen draaien. Nu staat ze nog met haar rug naar het volk."
Volgende week dinsdag, de dag van de troonswisseling, kan iedereen in Suriname die dat wil een bloemenkrans om de hals van Wilhelmina hangen. De ceremonie zal ook op verschillende plekken in de stad live te volgen zijn via grote schermen.