De ziekenhuizen in Amsterdam maken zich op voor extra drukte rond de troonwisseling. In vrijwel elk hospitaal worden de hele dag en nacht extra diensten gedraaid of worden mensen achtergehouden mocht dat nodig zijn bij onverwachte gebeurtenissen. 

Dat blijkt uit een rondgang langs de zes grote ziekenhuizen in de hoofdstad.

Hoewel het op Koninginnedagen altijd drukker is, wordt dit jaar nog meer drukte verwacht. De gemeente Amsterdam liet eerder al weten te rekenen op meer bezoekers dan de zevenhonderdduizend van vorig jaar.

De ziekenhuizen houden er vooral rekening mee dat het spitsuur gaat worden op de spoedeisende hulp. In andere jaren kwamen daar zo'n vijftig tot honderd patiënten meer binnen vergeleken met een normale dag.

Dronken

Volgens een woordvoerder van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis grijpen veel mensen een dergelijke dag aan voor een feest met veel drank en drugs waardoor er patiënten binnenkomen die dronken van hun fiets zijn gevallen of die gewond zijn geraakt bij vechtpartijen. Behalve drank- en drugsgerelateerde gevallen gaat het verder om bijvoorbeeld reanimaties en mensen die onwel zijn geworden.

Van bedden vrijhouden is verder geen sprake, stellen de ziekenhuizen. Zo zijn het AMC en het VUmc als traumacentrum altijd berekend op rampen of onverwachte gebeurtenissen. "We zijn er altijd klaar voor. Dat zijn we nu ook", aldus een woordvoerder van het AMC.

"Wel zijn we op zo'n dag extra alert." In de ziekenhuizen draaien naast artsen en verpleegkundigen ook beveiligers en administratief medewerkers extra diensten.

Alle berichten over de troonswisseling in ons nieuwsdossier