Speciaal voor de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning brengen verschillende brouwerijen een koningsbier op de markt.

Zoals het er nu uitziet hebben liefhebbers keus uit zeker vier koningsbieren, die op diverse plekken in Nederland worden gebrouwen.

Brouwerij Rodenburg in het Gelderse Rha liep in maart voorop met het oranjekleurige Abdicatiebiertje. Daarna volgde al snel het Brouwcafé in Scheveningen met Royaal Bier en Stadsbierbrouwerij Apeldoorn met het Vorstenbiertje. Maandag werd bekend dat de Amsterdamse brouwerij De 7 Deugden ook een nieuw gerstenat heeft gebrouwen.

In tegenstelling tot de andere koningsbieren heeft deze drank een donkere kleur. Het bier is gebrouwen met lichte, bruine en zwarte mout. ''Omdat prins Willem-Alexander koning wordt van lichte, bruine en zwarte mensen'', vertelde brouwer Garmt Haakma.

Prins Pils

De Haagse en Amsterdamse ondernemers hebben hun dranken al aan prins Willem-Alexander aangeboden. ''We nodigen hem van harte uit om een glaasje met ons te drinken, het is tenslotte Prins Pils'', zei een medewerker van het Brouwcafé.

Verder krijgt prins Willem-Alexander ook een speciaal biertje op zijn eerste Koningsdag in 2014. Brouwerij Onder de Toren in De Rijp had al een drankje klaarstaan omdat de koningin en haar familie dit jaar het dorp zou bezoeken op Koninginnedag.

Dit is door haar aftreden verplaatst. De Woeste Willem, een blond bier vanwege de haarkleur van de toekomstige koning, werd daarom even in de wacht gezet. ''We willen eerst een flesje overhandigen aan Willem-Alexander, daarna volgt de rest'', benadrukte initiatiefnemer Pieter Jan Aries.

Lees alles over de troonswisseling in ons dossier