Op 30 april doet koningin Beatrix 's ochtends formeel afstand van de troon om te worden opgevolgd door (nu nog prins) Willem-Alexander, die later die dag wordt ingehuldigd. Een overzicht van het (feest)programma in Amsterdam.

10.00 - 10.30: Koningin Beatrix doet met het tekenen van de Akte van Abdicatie in het Paleis op de Dam officieel afstand van de troon. De akte wordt voorgelezen door de directeur van het Kabinet der Koningin, in aanwezigheid van onder anderen de beide Kamervoorzitters, de Rijksministerraad en leden van de Koninklijke familie.

10.30 - 10.50: Het kersverse koningspaar Willem-Alexander en Maxima betreden samen met prinses Beatrix het balkon van het paleis, waar Beatrix een korte toespraak zal houden en later ook de drie kinderen van Willem-Alexander zullen verschijnen.

13.50: De koning en zijn gevolg steken de Dam over naar De Nieuwe Kerk.

14.00 - 15.30: In De Nieuwe Kerk vindt de beëdiging en de inhuldiging van koning Willem-Alexander plaats tijdens de 'Verenigde Vergadering der Staten-Generaal'. De koning geeft een toespraak en legt de eed af. 

Vervolgens is er een toespraak en een inhuldigingsverklaring van de voorzitter van de Vereniging en leggen leden van de Staten-Generaal en de afgevaardigden van Aruba, Curaçao en Sint Maarten de eed of belofte af. 

16.30 - 17.30: Receptie voor autoriteiten en leden van de Staten-Generaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

19.30 - 21.30: Het koninklijk gezelschap maakt Koningsvaart over het IJ van het EYE Film Instituut in Amsterdam-Noord via het Oeverpark en de kop van het Java-eiland naar het Muziekgebouw aan het IJ. Bij de start van de vaartocht zal het Koningslied worden gezongen vanuit Ahoy in Rotterdam.

De grootste Koninginnedagfeesten:

Oranjefeest: 10.00 - 23.00 op het Museumplein

Kingsday Festival: 12.00 - 22.00 in het Olympisch Stadion

Kingsland: 12.00 - 21.00 op het voorterrein van Amsterdam Rai

Praktische informatie Koninginnedag

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag